ANÀLISI

Recuperació fràgil

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto47

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Les darreres dades de l'EPA han evidenciat que la recuperació del mercat de treball és fràgil. En el conjunt de l'estat, hi ha ara 114.300 ocupats menys i l'atur ha baixat, però només en 13.100 persones. Les xifres, d'entrada, sorprenen. On han anat a parar tots els que ja no treballen? El més normal seria que la gran majoria dels que han perdut la feina haguessin passat a engreixar les estadístiques dels aturats, però no ha estat així. La resposta la trobem en el desànim. Molts han deixat de buscar feina, convençuts que no la trobaran; altres, els més joves, han decidit reprendre els estudis; i un altre grup ha decidit marxar a buscar una oportunitat a l'estranger. Per tant, hi ha menys parats perquè hi ha menys gent buscant feina, senzillament per això.

L'explicació, ja ho veuen, no convida a l'optimisme. El desencís i l'afartament no són bons companys de viatge. Per Mariano Rajoy, en canvi, es tracta de xifres "que confirmen l'evolució cada vegada més positiva de l'economia espanyola: menys atur, més ocupació i de més qualitat", una visió de forçat optimisme pels més de 5,4 milions d'aturats que hi ha a Espanya.

Com li surten els números? Fent una panoràmica i fixant-se en l'evolució del mercat laboral de l'últim any i no dels últims mesos. Mark Twain va dir que la realitat és tossuda, però l'estadística, mal·leable. I els polítics són hàbils en l'art de modelar. Pel govern espanyol, és "perfectament assolible un ritme de creació d'ocupació de 500.000 persones l'any". Les dades trimestrals ensorren l'objectiu; les interanuals el fan més viable, perquè en els últims dotze mesos el nombre d'ocupats ha crescut en 468.000 persones.

Però seguim jugant amb els números. Durant els anys de crisi, s'han perdut al conjunt d'Espanya tres milions i mig d'ocupats. El ritme de creació de llocs de treball esperat pel govern no és menyspreable si tenim en compte que venim de travessar un desert de 6 anys consecutius de destrucció d'ocupació, però quant trigarem a recuperar els llocs de treball perduts? Doncs, a aquest ritme, set anys.

Potser es tracta de veure el got mig ple, sacsejar una mica el sac que conté les xifres de l'EPA i trobar raons per "celebrar unes xifres que són bones sense matisos i sense objeccions", com fa Rajoy.

Anar al contingut