Recullen aliments per a actors i treballadors de l'espectacle en crisi per la Covid

El tancament de sales de teatre, espectacles i cinema ha deixat de forma sobtada sense ingressos centenars de treballadors

Òscar CostaActualitzat

La pandèmia ha obligat a tancar temporalment i ha buidat les sales de teatres, cinemes i sales d'espectacles. L'aturada obligada pel confinament ha deixat sense feina durant més de tres mesos -de moment- no només els actors i actrius que protagonitzen les obres, també molts altres professionals del món de l'espectacle. Alguns ho estan passant molt malament.

La plataforma Actúaayudaalimenta, en col·laboració amb el Banc dels Aliments, ha posat en marxa una campanya de recollida d'aliments per repartir-los entre els treballadors del món de l'espectacle i de la cultura més afectats per aquesta aturada de feina i d'ingressos tan sobtada.

Algunes d'aquestes persones estan al límit de la supervivència, per això s'ha decidit actuar proporcionant-los aliments per a ells i les seves famílies i conèixer més a fons quina és la seva situació actual.

Un dels impulsors de la iniciativa, Sergi Cochs, explica que no és un problema puntual i creu que la situació d'aturada al món de l'espectacle va per llarg i serà l'últim en recuperar l'activitat post-Covid:

"La corba de la Covid sembla que baixa, però ara començarà, quan s'acabin els ERTO, els aturs, la protecció per al lloguer. Quan acabi tot això..."

El vestíbul d'un teatre com el Lliure ofereix ara una imatge diferent, cedit com a improvisat magatzem per organitzar lots de menjar. Entre qui els preparen, actors i actrius com Nora Navas, Maria Rodríguez, Clara Segura i Jordi Rico.

 

Clara Segura explica que la precarietat és inherent a les feines associades al món de l'espectacle i, en moments com aquests, es fa més dura:

"La precarietat en el nostre sector hi és, encara que hi hagi el glamur de germà gran. I ara, és clar, es nota molt més".

Una trentena de famílies s'han apuntat a la iniciativa. Aquest divendres s'han repartit els primers lots, a l'àrea de Barcelona, però la voluntat és que el programa vagi creixent, garantint l'anonimat dels qui s'hi acullin, tant si són actors, actrius, músics o tècnics del sector de l'espectacle.

"Demanar ajuda no és cap cosa indigna, ni baixa... absolutament al contrari", explica l'actriu Inés Díaz, que col·labora en el projecte.

Les acadèmies del cinema catalana i estatal han donat suport a la iniciativa. També ho han fet la Fundació del Lliure i el TNC. Aquest últim, amb crítiques que li reclamen apostar per crear feina teatral, en lloc de promoure la caritat.

Els ajuts d'oficials no arriben a la majoria de treballadors del sector de l'espectacle. A més, els impulsors de la campanya consideren que la situació de crisi es perllongarà i serà dura i molt llarga per a molts. Per això consideren que és el moment de passar a l'acció:

"Ens quedem amb els braços creuats queixant-nos a Twitter que no s'estan fent les coses? El que estem fent no és cap panacea, això no resol la pobresa. Això és una acció que volem que sigui crítica, per visibilitzar la situació i per dir: 'Ei, ajudeu, ajudeu'", explica l'actriu Nora Navas.

El repartiment d'aquests aliments es farà un cop al mes. De moment, ja han rebut l'ajuda una trentena de famílies.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus TeatreCinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut