Recta final de l'"impeachment" a Trump: demanen citar nous testimonis que l'incriminarien
El Senat dels Estats Units, durant la penúltima sessió de l'"impeachment" a Donald Trump, aquest divendres a Washington (Reuters)

Recta final de l'"impeachment" a Trump: demanen citar nous testimonis que l'incriminarien

Teòricament, el procés s'ha acabat, i aquest dissabte els senadors han d'escoltar les conclusions de les parts, i votar-hi a favor o en contra

RedaccióActualitzat

El procés d'"impeachment" o destitució de Donald Trump per la seva implicació en l'assalt dels seus seguidors al Capitoli de Washington el 6 de gener arriba a la fase final.

Hi ha la incògnita de si s'allargarà amb la compareixença de nous testimonis per revelacions periodístiques d'última hora que incriminarien l'expresident en aquell assalt.

El procediment establert va arribar al final aquest divendres amb l'exposició dels advocats de la defensa, i el Senat es tornarà a reunir aquest dissabte en una sessió en què està previst que es voti l'absolució o la condemna de l'expresident nord-americà.

Bruce Castor, advocat defensor de Trump, aquest divendres al Senat dels Estats Units (Reuters)

Caça de bruixes contra Trump

En el seu al·legat, els advocats de Trump han qualificat el procés de caça de bruixes, fruit de l'esperit de venjança dels demòcrates, i han assegurat una i altra vegada que Trump no va incentivar mai aquest assalt, que els extremistes feia temps que preparaven.

També que la seva retòrica, quan va fer una crida a marxar sobre el Capitoli per "aturar el robatori", era només metafòrica, i que l'únic que el preocupava era la integritat de les eleccions.

"Eliminar un opositor polític"

La sessió s'havia previst perquè durés fins a 16 hores, però els al·legats dels advocats i les preguntes i respostes posteriors només han ocupat una mica més de 3 hores.


 

En cas que fos declarat culpable, evidentment Trump no seria destituït, sinó que podria ser inhabilitat per exercir càrrecs públics en el futur.

Això implicaria que no es podria tornar a presentar a les eleccions el 2024, però és poc probable que passi, perquè els demòcrates necessiten el vot favorable de dos terços de la cambra.

Possibles nous testimonis

En la sessió d'aquest dissabte, però, hi podria haver sorpreses, perquè després de la sessió d'aquest divendres diversos congressistes han demanat citar més testimonis.

El motiu és que la cadena de notícies CNN ha fet públics nous detalls de la conversa que Trump va tenir durant l'assalt amb el líder republicà del Congrés, Kevin McCarthy.

Segons la CNN, aquest hauria demanat a Trump que fes una crida als assaltants perquè marxessin, i Trump s'hi hauria negat:

"Bé, Kevin, suposo que aquesta gent està més enfadada per les eleccions que tu."

Aquesta conversa, que va acabar a crits que van sentir altres congressistes republicans, provaria que Trump va afavorir l'assalt, o almenys que es va negar a posicionar-s'hi públicament en contra i que, per tant, com a mínim hi va col·laborar per omissió.

Crítiques a Mike Pence

Els senadors demòcrates han demanat que testifiqui McCarthy i també un senador republicà que va parlar amb Trump per telèfon aquella nit.

En aquesta trucada el va alertar que el vicepresident Mike Pence estava en perill, i poc després Trump va publicar un tuit en què criticava Pence.

La previsió és que en la sessió d'aquest dissabte les parts exposin les conclusions finals, i després votin a favor o en contra de la destitució.

 

Donald Trump el 20 de gener arribant a Florida (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut