Les abelles són els pol·linitzadors més populars (Mark Chinnick / Flickr)

Recreen com seria el món que ens espera sense abelles ni altres pol·linitzadors

La Comissió Europea, amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, presenta Pollinator Park, una eina interactiva per conscienciar sobre la imperiosa necessitat de preservar les abelles i altres animals pol·linitzadors

Any 2050. Una cascada de crisis ecològiques ha fet desaparèixer els pol·linitzadors de tota la Terra.

De tota? No. Encara hi ha un reducte, una granja futurista que dona refugi als pol·linitzadors i on treballen perquè tornin a proliferar.

I perquè la societat sigui conscient de què passa quan els pol·linitzadors van minvant, com passa actualment, aquest escenari del 2050 es pot visitar ara, el 2021, gràcies a una experiència de realitat virtual: el Pollinator Park. De moment, això sí, només en anglès.

Es tracta d'una iniciativa de la Comissió Europea i forma part de la iniciativa sobre els pol·linitzadors.

Se'n pot veure un tast en aquest vídeo:


L'objectiu és mostrar a la gent com pot arribar a ser el món si no comprenem la importància dels pol·linitzadors, com explica Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca:

"Necessitem un ampli esforç de tota la societat, amb contribucions de científics i experts, empreses i ciutadans. Pollinator Park pretén mostrar els perills de no fer res i ens invita a tots a redoblar esforços per protegir els pol·linitzadors i garantir un futur millor per a nosaltres mateixos i les generacions futures."

És un missatge reforçat pels comentaris de Stella Kyriakides, comissària de Salut i Seguretat Alimentària, que recorda que "un terç de tots els aliments que mengem, les nostres fruites, hortalisses, olis i fruita seca són pol·linitzats per abelles".

I Janusz Wojciechowski, comissari d'Agricultura, és més contundent: "Sense pol·linitzadors i biodiversitat en general, l'agricultura que coneixem avui serà un record llunyà".


La participació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El projecte s'ha desenvolupat amb la participació de diverses institucions científiques, com el Centre de Biodiversitat Naturalis de Leiden, Països Baixos, el Reial Institut Belga de Ciències Naturals i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

La cap de Col·leccions, Recerca i Documentació d'aquest darrer, Dacha Atienza, explica al 324.cat que aquestes institucions han elaborat la part científica i han supervisat els continguts perquè la història que s'hi explica tingui plena coherència i rigor. I explica alguns objectius:

"Presenta unes idees bàsiques per al gran públic sobre la importància dels pol·linitzadors. S'hi explica que no es tracta només de les abelles, sinó que n'hi ha molts d'altres. També explica la importància de petites accions individuals per millorar la seva situació".

Segons Atienza, es tracta d'un primer pas, que pot donar lloc a desenvolupar diverses activitats més específiques, com ara per a grups escolars, que podrien fer visites virtuals i després elaborar diversos treballs sobre el tema.

També assenyala que la col·laboració del Museu no ha estat puntual, sinó que s'emmarca en un treball més ampli amb la Comissió.

L'any passat es va inaugurar en el Jardí Botànic, a Montjuïc, l'exposició "Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc". La coincidència amb aquesta mostra, que s'estava preparant des de feia temps, va permetre iniciar una col·laboració amb la Comissió Europea. I un dels fruits és que està previst que l'exposició es pugui veure a Brussel·les a partir de l'any vinent.

De fet, hi ha algunes idees coincidents entre l'exposició i aquest Pollinator Park. Per exemple, a tots dos llocs es poden veure productes quotidians, com oli, vi, cafè o pa, que depenen que hi hagi pol·linitzadors que permetin la reproducció de les plantes.

Una experiència immersiva

Sobre Pollinator Park, Dacha Atienza explica que les eines de realitat virtual permeten que el visitant quedi envoltat per aquest món dels pol·linitzadors, amb efectes sonors inclosos.

El parc es pot visitar des d'un ordinador, però veure'l amb realitat virtual és molt més impactant. Els seus creadors l'han dissenyat de manera que per fer-la no calguin les eines més cares i sofisticades, sinó que amb els instruments més senzills i assequibles de realitat virtual n'hi ha prou.

Està orientada bàsicament al públic jove, però la visita la pot fer tothom. És cert, explica, que nens i joves mostren molta més facilitat per moure's per aquest espai virtual i potser als adults els costa més.

Però sigui de manera més àgil o menys, el parc mostra a tothom el camí que ha pres la humanitat amb aquesta progressiva desaparició dels pol·linitzadors.

Des del museu recorden que tenen en marxa, des de fa temps, altres iniciatives, com ara els hotels d'insectes repartits per Barcelona i tota la recerca i divulgació per ajudar que tothom pugui contribuir, si vol, en la preservació de la biodiversitat.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaAgriculturaAlimentació
Anar al contingut