Barcelona

Recorregut fotogràfic pel Montjuïc d'inicis del segle XX

"Montjuïc 1915. Primera mirada" és el nom de l'exposició que organitza l'Arxiu Històric de Barcelona. L'arxiu fotogràfic municipal conserva uns dos milions de fotografies que documenten la història de la ciutat. L'actual mostra permet conèixer alguns dels tresors d'aquest important fons, com ara 64 fotografies en gran format. Es tracta d'una selecció de les prop de sis mil imatges que es van fer per documentar els quinze anys d'obres que van transformar la muntanya en parc, fa prop d'un segle. També es poden visitar de forma virtual els àlbums en què es veuen els difícils treballs que van fer possible l'Exposició Internacional del 1929, un esdeveniment clau en la història de la ciutat.

Actualitzat

Montjuïc és el gran mirador sobre la ciutat de Barcelona i el mar. Un espai de lleure, amb passejos, jardins i natura que fa cent anys era un territori ben diferent. De les entranyes de Montjuïc se n'havia tret al llarg de segles la pedra per fer la ciutat. Gairebé una desena part del volum total de la muntanya es va extreure per edificar des del temple romà fins a la catedral i bona part de l'Eixample. El resultat va ser un relleu molt accidentat.

El paisatge de Montjuïc era feréstec i rural, i en bona part sota el control dels militars. Va ser el 1913 quan persones influents com Francesc Cambó van posar els ulls en la muntanya com el lloc per fer un esdeveniment mundial, l'exposició de les indústries elèctriques. Els quatre anys previstos per a les obres de transformació de la muntanya es van convertir en més de quinze, a causa de la Primera Guerra Mundial i dels canvis polítics.

Milers de persones van treballar durament per convertir un pedregar en un conjunt urbanitzat. Les grans avingudes van haver de salvar els enormes sots generats per l'activitat de les pedreres. Les feines de construcció es feien a vegades literalment amb els obrers suspesos sobre el buit. I es plantaven molts arbres, sovint abans d'urbanitzar.

Diversos fotògrafs van captar sis mil imatges de tot el procés. Hi trobem les cares dels anònims protagonistes, treballadors vinguts de Múrcia, Aragó o Andalusia. Amb brusa i espardenyes. Sense gaire més estris que el pic i la pala i amb l'ajuda de mules i vagonetes. Gràcies a la imaginació d'arquitectes i jardiners com Puig i Cadafalch, Amargós o Forestier, d'un paisatge devastat en van sorgir esplanades, teatres i pavellons.

Finalment, l'any 1929 es va celebrar l'Exposició Internacional de Barcelona, que va ser una gran sensació. Entre les grans atraccions hi havia els jocs d'aigua i llum i els espais enjardinats que cobrien la muntanya. La difícil transformació de Montjuïc va quedar com el gran llegat de l'Exposició.

L'exposició "Montjuïc 1915. Primera vegada" es pot veure fins al 30 de maig a l'Arxiu Històric de la Ciutat. L'horari és de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 18.30 h. També es pot fer una visita virtual a l'exposició a través de la pàgina web de l'arxiu.

Anar al contingut