Un dels punts on s'ha fet la prova escrita per obtenir el C2 de català
Un dels punts on s'ha fet la prova escrita per obtenir el C2 de català (Departament de Cultura)

Rècord per obtenir el C2 de català amb prop de 7.000 persones examinant-se alhora

La demanda multiplica per tres la de l'any passat i s'explica, en part, per l'obligació d'acreditar el C2 per ser docent a partir del 2024

Actualitzat

Prop de 7.000 persones s'han examinat aquest dissabte per obtenir el certificat oficial de català C2. És una xifra rècord, que triplica el nombre d'inscrits l'any passat.

L'interès per examinar-se ha augmentat d'ençà que el Departament d'Educació va anunciar que a partir del 2024 serà imprescindible tenir aquest certificat per poder entrar al sistema educatiu per exercir de docent.

Quan el Departament d'Educació va anunciar que caldria aquesta acreditació, les inscripcions per poder fer l'examen es van disparar un 192%. El 2021, es van presentar a les proves 2.362 persones. Enguany, 6.909. Per atendre aquest augment, Cultura ha augmentat en 500.000 euros el pressupost dedicat a les proves.

També han crescut les inscripcions per fer exàmens dels altres nivells més baixos de català; s'han incrementat més del 58%.

Al matí s'han fet proves escrites a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú. A la tarda, i els pròxims caps de setmana, els aspirants hauran de passar les orals.

Els resultats de les proves no se sabran fins al 31 d'octubre, és a dir, d'aquí a sis mesos, un fet que han criticat molts dels examinats.

Les proves que organitza la Secretaria de Política Lingüística permeten acreditar els següents nivells: bàsic (A2), elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2).


Més cursos i examinadors

Per poder atendre tantes peticions s'ha hagut de formar un centenar de nous examinadors i s'ha incrementat el nombre d'espais previstos arreu del país per fer els exàmens. També s'ha augmentat l'oferta de cursos de formació en línia i la de cursos presencials.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha atès la demanda de C2 amb una oferta extraordinària al mes d'abril de 32 cursos en línia, amb 632 inscrits. Es tracta d'una formació intensiva de 90 hores que té una durada de 4 mesos i que requereix una dedicació d'entre 10 i 13 hores a la setmana, amb un examen final per obtenir el certificat presencial.

Les inscripcions als cursos del CPNL han crescut un 10% aquest any, amb una priorització per als cursos del nivell inicial, especialment per als nouvinguts. Amb relació al tercer període d'inscripció de l'any passat, s'ha passat d'una oferta de cursos presencials del 3% al 72%.

ARXIVAT A:
Català Immersió lingüísticaEducació
Anar al contingut