Rècord de sol·licituds d'asil a Espanya, que s'acumulen i la majoria es rebutgen

Al món hi ha 70 milions de persones desplaçades a causa de la guerra, els conflictes o la misèria, i el Mediterrani és la ruta migratòria més perillosa
Rècord de sol·licituds d'asil a Espanya, que s'acumulen i la majoria es rebutgen

Rècord de sol·licituds d'asil a Espanya, que s'acumulen i la majoria es rebutgen

Al món hi ha 70 milions de persones desplaçades a causa de la guerra, els conflictes o la misèria, i el Mediterrani és la ruta migratòria més perillosa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions
Rècord de sol·licituds d'asil a Espanya, que s'acumulen i la majoria es rebutgen

El Mediterrani és la ruta migratòria més perillosa del planeta

Espanya va batre un rècord històric en peticions d'asil el 2018. En va rebre 54.065, el quart país de la Unió Europea, però només se'ls va concedir protecció a 2.895 persones. La Comissió d'Ajuda al Refugiat (CEAR) denuncia que s'han desbordat les previsions i que són més de 90.000 els expedients acumulats pendents de resolució. També alerta que, dels pocs que es resolen, tres quartes parts es rebutgen.

Són informacions que es deriven de l'informe anual de la CEAR, que s'ha fet púbic aquest dimarts i que analitza la situació de les persones refugiades al món, Europa i principalment Espanya el 2018. Espanya rep més de la meitat dels refugiats que es desplacen per mar al món i el Mediterrani continua sent la ruta migratòria més perillosa.

Segons les últimes dades de l'ACNUR, al món hi ha més de 70 milions de persones refugiades. Són persones que han hagut de desplaçar-se dins o fora del país d'origen de manera forçosa a causa de conflictes, violacions dels drets humans i pobresa. Síria, l'Afganistan i el Sudan del Sud encapçalen la llista de països d'origen de persones que buscaven asil. La crisi de Veneçuela també ha accentuat el nombre de persones refugiades.


Bloqueig administratiu a les persones que busquen asil a Espanya

El rècord històric de persones desplaçades que arriben a Espanya contrasta amb un sistema d'asil saturat. El ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va admetre que la situació requereix una resposta urgent i que cal corregir la "lamentable situació" de l'Oficina d'Asil i Refugi.

Les esperes per poder formalitzar les sol·licituds són molt llargues. A finals de setembre de 2018 hi havia 78.710 sol·licituds de protecció pendents de resolució i, el febrer del 2019, aquesta xifra ja era superior a 93.000.
 

Dades de les sol·licituds d'asil a Espanya

 

Al mateix temps, la concessió de protecció disminueix. De les 11.875 resolucions que es van firmar, 575 van obtenir l'estatut de refugiats, 2.320 la protecció subsidiària i al 76% restant se'ls va denegar. Per exemple, de les persones originàries de Veneçuela, a només 30 se'ls va donar protecció i se'ls va denegar a 1.495.

La immensa majoria de sol·licitants d'asil a Espanya són llatinoamericans. Veneçuela, amb el doble de peticions que l'any passat, és el primer país d'origen de les peticions d'asil a Espanya, seguit de Colòmbia, Síria, Hondures i el Salvador.
 

Nacionalitat d'origen de les persones que demanen asil a Espanya


El Mediterrani repeteix com a ruta més perillosa del planeta

Durant el 2018 van morir al Mediterrani gairebé 2.300 persones mentre es desplaçaven de manera forçosa. La xifra és inferior a l'any anterior, però en canvi, augmenta la taxa de morts per arribada: 1 de cada 52 per un de cada 72 el 2016.

Tot i ser la ruta migratòria més perillosa del món, la major part dels països de la Unió Europea criminalitzen i dificulten la tasca de les ONG que es dediquen a salvar refugiats. A més, augmenten els discursos polítics en contra dels immigrants.

 

A Europa, menys sol·licituds d'asil i, al món, més refugiats

A aquesta actitud dels estats europeus, cal sumar-li la creixent tendència de polítiques de blindatge i l'externalització de les fronteres derivada dels acords amb els països d'origen. La conseqüència és que les sol·licituds d'asil, segons dades de l'Eurostat, han passat de més d'1.200.000, el 2016, a poc més de 600.000, el 2018.
 

A Europa, les sol·licituds d'asil s'han reduït a la meitat des del 2016

 

Per contra, el planeta arriba a xifres mai vistes i ja hi ha més de 70 milions de persones desplaçades, la majoria procedent de Síria, el Sudan del Sud i l'Afganistan. A mitjans del 2018, 6'5 milions de sirians es trobaven a l'exili després de 7 anys de conflicte. El Sudan del Sud, castigat per una guerra civil des del 2013, té més d'1,8 milions de persones desplaçades internament i 2,3 milions de refugiats. D'altra banda, la inestabilitat que viu l'Afganistan segueix forçant la població a desplaçar-se.
 

Refugiats de Síria a la frontera amb Turquia (Reuters)


La crisi social i política a Veneçuela va causar el major nombre de sol·licituds d'asil al món durant el primer semestre del 2018. Els Estats Units, el Perú, el Brasil o Espanya van ser els països on es van formalitzar les peticions.

En l'àmbit polític, la resposta a aquesta situació és l'aprovació, per part de les Nacions Unides, del Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular i el Pacte Mundial Sobre els Refugiats. La Comissió Espanyola d'Ajuda als Refugiats ho veuen com una oportunitat per un canvi de paradigma.

 

Colòmbia és on hi ha més persones desplaçades a l'interior del país
ARXIVAT A:
Migracions

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS