Rècord de mosquits tigre el 2020, el doble de l'any passat i encara actius a la tardor
Exemplar de mosquit tigre (Pixnio)

Rècord de mosquits tigre el 2020, el doble de l'any passat i encara actius a la tardor

El 2020 és l'any amb més mosquits tigre registrats pel projecte Mosquito Alert des que el 2014 va començar a recollir-ne dades

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert ha registrat aquest 2020 el doble de mosquits tigre que el 2019.

En total, s'han acumulat 1.798 notificacions. El 2019 van ser 885. El 2020 és l'any amb més mosquits tigre registrats pel projecte des que el 2014 va començar a recollir-ne dades.

La temporada de mosquits del 2020 va arrencar amb una primavera càlida i plujosa que va afavorir que proliferessin durant els mesos de maig i juny. Però el clima no és l'únic factor, com explica Frederic Bartumeus, codirector del projecte i investigador ICREA al CEAB-CSIC i al CREAF:

"Les densitats de mosquit tigre s'expliquen sempre per dos factors, el clima i la conducta humana. Tots dos són els que els proporcionen periòdicament punts amb aigua, on crien."

I el confinament hauria afavorit que hi hagués aquesta disponibilitat d'aigua, segons Roger Eritja, entomòleg del CREAF i del projecte:

"La prohibició de viatjar a les segones residències durant els mesos de març i abril va poder afectar el manteniment dels seus jardins, piscines i terrasses, on es va poder acumular l'aigua que necessiten els mosquits per multiplicar-se."


Estiu i tardor càlids

Si van proliferar als mesos de maig i juny, després va arribar un estiu que, per sisè any consecutiu, va registrar temperatures més altes de les normals, amb episodis intensos i repetits de precipitacions a la Península.

A conseqüència de l'escalfament global, al Mediterrani l'estiu s'avança, es prolonga i és més intens. Si això va acompanyat de pluges regulars, com aquest any, les condicions afavoreixen aquests insectes.

A l'estiu, les altes temperatures permeten que les larves es desenvolupin més ràpidament i s'escurça el temps entre generacions. Això dona lloc a un creixement exponencial de les seves poblacions, sempre que disposin de llocs amb aigua on reproduir-se.

A més, l'escalfament global també provoca una primavera i una tardor càlides i això podria allargar l'estacionalitat dels mosquits i afavorir que estiguin actius durant més dies de l'any.

Per això, amb una tardor que està sent càlida, els mosquits continuen actius. La plataforma Mosquito Alert ha rebut més de 250 observacions confirmades de mosquit tigre entre l'octubre i el novembre.

El 2019, en el mateix període, es van notificar 116 mosquits tigre, 9 d'ells el mes de novembre. Aquest 2020, fins al 28 de novembre s'han registrat 50 observacions de mosquit tigre, una xifra més de cinc vegades superior a la de l'any anterior.
 

Vigilar els mosquits invasors

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diversos centres de recerca. L'objectiu és estudiar, vigilar i lluitar contra l'expansió de mosquits invasors capaços de transmetre malalties globals.

La vigilància es duu a terme amb l'aplicació Mosquito Alert, que permet a qualsevol persona notificar, mitjançant una foto, la possible troballa d'un dels mosquits estudiats, així com la dels seus llocs de cria en els espais públics.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambientEcologia
Anar al contingut