Rècord d'alumnes confinats mentre la sisena onada comença a desaccelerar-se
Imatge d'arxiu de l'Escola Popular de Manresa (ACN/Estefania Escolà)

Rècord d'alumnes confinats mentre la sisena onada comença a desaccelerar-se

L'esclat de contagis de covid obliga a confinar gairebé 112.000 alumnes

Actualitzat

L'allau de positius de covid a les escoles i instituts després de les vacances de Nadal desborda la gestió dels centres. Aquest dijous, els alumnes confinats ja són 111.786, que són 17.960 més que aquest dimecres.

La xifra, que agrupa els que han donat positiu i també els que no estan immunitzats i han de fer quarantena, és un rècord. No s'havia vist en tota la pandèmia i suposa un 7,76% del total d'estudiants catalans.

En només un dia, s'han detectat 12.508 contagis nous entre els alumnes. Això suposa més d'un terç de la mitjana de casos que es registren cada dia a tot Catalunya, al voltant de 30.000.

Pel que fa a professorat i personal PAS, en 24 hores els positius han augmentat en 749. Aquest dijous, hi ha 8.445 professors i PAS confinats, 1.036 més que aquest dimecres. Són els professionals que han donat positiu més els que han de fer quarentena.

Alumnes d'una escola de Les Garrigues
Alumnes d'una escola de les Garrigues (ACN)

181 grups confinats i set centres tancats

Aquest increment de contagis es nota en els grups escolars confinats, que han augmentat considerablement. Aquest dijous ja eren 181, una vintena més que dimecres, segons les dades de TraçaCovid, l'aplicació d'Educació que mostra la incidència de la pandèmia a escoles i instituts a partir de la informació dels centres educatius.

El trimestre passat, quan per confinar un grup només era necessari un contagi en comptes dels cinc actuals, va acabar amb 273 grups escolars en quarantena.

Un total de 135 centres educatius tenen grups confinats. A més, hi ha set centres educatius totalment tancats per raons epidemiològiques.

Un equip de TV3 ha visitat l'Institut Torre de Palau de Terrassa, on hi ha hagut 39 positius de covid en només deu dies. Cada cop que n'hi ha un, cal aplicar el protocol de Salut.


Actualment, els menors d'edat són els que tenen la xifra més alta d'incidència de covid, un fet que s'està notant a les escoles. Des de finals d'agost, el total de positius acumulat entre els alumnes és de 189.140, un 13,13% del total.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha precisat que Catalunya, a diferència d'altres comunitats, detecta més casos entre l'alumnat perquè ha instaurat els tests d'antígens ràpids en farmàcies per a infants quan apareix el primer positiu a la classe.

En els primers dies després de les vacances de Nadal, entre les proves a farmàcies i les que es fan a l'atenció primària, s'han practicat 160.000 tests d'antígens ràpids a alumnes que eren contacte d'un positiu. Davant l'allau de demanda i els problemes d'oferta de tests a les farmàcies, Salut ha acordat ampliar de 4 a 7 els dies per sotmetre's a aquesta prova.

Enmig d'aquest context, la gestió dels protocols, sobretot el que obliga a aïllar els estudiants de secundària no immunitzats, està generant malestar. Una vintena de famílies d'alumnes no vacunats demandaran Educació perquè consideren que l'obligació de fer quarantena perquè no estan immunitzats vulnera el dret a l'educació dels infants.

Famílies amb fills petits esperen per fer-se proves al CAP de la Vila Olímpica de Barcelona
Famílies amb fills petits esperen per fer-se proves al CAP de la Vila Olímpica de Barcelona (EFE/Alejandro García)

Argimon calcula que, amb l'antic protocol, hi hauria 600.000 confinats

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha apuntat que, si no s'hagués modificat el protocol escolar per la sisena onada de la pandèmia, a hores d'ara hi hauria 600.000 alumnes confinats.

És el càlcul del conseller, que ha defensat la modificació que estipula que, a l'educació infantil i primària, faran quarantena els menors no immunitzats dels grups en els quals hi hagi hagut un mínim de cinc positius o el 20% de la classe en els set dies anteriors.

La mesura es va impulsar per garantir la presencialitat a les aules. Fins aleshores, el protocol marcava que, en cas de registrar un cas positiu de covid-19, es confinaria tot el grup per tallar les cadenes de transmissió.

La sisena onada es desaccelera

Mentrestant, els contagis deixen de pujar al mateix ritme que fins ara i comencen a baixar els ingressats a les UCI, la qual cosa fa concloure que la sisena onada de la covid s'està desaccelerant.

A hores d'ara, s'entreveu el pic d'aquesta onada, però les dades encara no permeten concloure si s'acosta la baixada o si la corba es mantindrà en forma d'altiplà, tal com s'explica en aquest vídeo:


Una mitjana de 30.000 casos diaris

Als hospitals catalans hi ha 2.618 persones ingressades per covid, 54 menys que dimarts. D'aquestes hospitalitzacions, 504 corresponen a pacients que són a l'UCI, 25 menys que el dia anterior.

Pel que fa als contagis, Argimon ha destacat que hi ha hagut 700.000 positius els últims 25 dies i que encara s'estan registrant xifres de rècord, amb 211.000 contagis els darrers set dies. Això suposa, de mitjana, 30.000 nous casos cada dia, la qual cosa fa que, segons el conseller, sigui un moment "complicat i difícil" per al sistema sanitari. Per Argimon, però, la "notícia esperançadora" és que des de fa tres dies s'observa una "desacceleració".

La vacunació de les terceres dosis és clau per controlar la variant òmicron del coronavirus. A partir d'ara, els joves d'entre 18 i 29 anys podran posar-se la tercera dosi si fa més de vuit mesos que van rebre la segona injecció. Són, en total, 16.000 joves que, en tractar-se de treballadors essencials o cuidadors de persones dependents, es van vacunar abans que la població general d'aquesta mateixa edat.

Actualment, prop d'un 60% dels menors d'entre 12 i 15 anys tenen la pauta completa de vacunació, i més d'un 85% dels que tenen entre 16 i 19 anys.

 

ARXIVAT A:
Covid-19ÒmicronCoronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut