La Blanca i la Patrícia amb el seu fill de 10 mesos (CCMA)

Reconegut el dret de dues lesbianes a la reproducció assistida que els negava Muface

El dret a la reproducció assistida per a totes les dones està reconegut des del 2016 a Catalunya i des del 2019, a Espanya, encara que Muface es regeix per un concert propi

RedaccióActualitzat

A Catalunya totes les dones tenen dret a la reproducció assistida en un centre públic, amb independència del seu estat civil i orientació sexual. Però Muface, la mútua dels funcionaris de l'Estat, ho limita, a la pràctica, a les parelles heterosexuals.

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó ara a una parella de mares lesbianes a qui s'havia denegat el tractament.

Són la Blanca i la Patricia que, quan van voler tenir un fill, van sol·licitar a la mútua Muface la prestació per reproducció assistida, però els la van denegar perquè no tenien un diagnòstic d'esterilitat.

La Patrícia considera que és "impensable i absurd" que  "l'única manera de quedar-me embarassada de forma natural sigui tenint una relació extramatrimonial".

Davant la negativa de Muface es va fer el tractament per a la reproducció assistida en una clínica privada. El seu fill, en Bruno, ja té 10 mesos. 

Però  li va sorprendre que "una companya de feina va començar el mateix procés a Muface i no va tenir cap problema". Assegura que entre les dues no hi ha cap diferència excepte "que jo estic casada amb una dona".

La sentència del TSJC dona la raó a la Patrícia i la Blanca i obliga Muface a pagar els més de 2.000 euros que els va costar el tractament a la clínica privada. 

La Blanca explica que elles no han tingut problemes econòmics. "Per sort, el tractament va anar molt ràpid. Però potser altres parelles no tenen aquests mitjans", diu. La Patricia afegeix que ja no es tracta d'un tema econòmic, "és un tema de dignitat".

En aquest vídeo pots veure el testimoni de la Patricia i la Blanca:

 

 

A Catalunya, el dret a la reproducció assistida per a totes les dones està reconegut des del 2016 i a Espanya des del 2019, però Muface, que depèn del Ministeri de la Funció Pública, se segueix regint per un concert propi amb requisits que, en aquest cas, la sentència considera, literalment, "aberrants".

L'advocat Pere Ciutat Palanques assegura que "aquesta sentència és un toc d'atenció més al Ministeri de la Funció Pública, del govern més progressista de la història, que els diu que no pot ser que aquest col·lectiu de funcionaris vinculats a Muface sigui l'únic col·lectiu a qui no s'aplica un tractament no discriminatori en la reproducció humana assistida".
 

La Patricia i la Blanca no són les úniques que han denunciat Muface per discriminació per orientació sexual. En la seva demanda, han recollit una sentència favorable a una altra parella a qui la mútua va haver d'oferir el tractament. Ara, el Ministeri de la Funció Pública ha de decidir si recorre al Tribunal Suprem o si assenta la solidesa d'aquest precedent.

 

 

ARXIVAT A:
Família Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut