Washington

Reconciliació diplomàtica entre els Estats Units i Veneçuela

Tots dos països han acordat restablir oficialment les relacions, trencades des del setembre de l'any passat, quan encara George Bush era al poder. La crisi diplomàtica va tenir lloc al setembre de l'any passat, quan Hugo Chávez va expulsar l'ambaixador nord-americà de Caracas, en solidaritat amb el president bolivià, Evo Morales, que denunciava ingerències dels Estats Units en els seus assumptes. Washington va fer el mateix i va expulsar l'ambaixador veneçolà.

Actualitzat
L'entesa d'aquest dijous va començar a agafar forma a la trobada entre Barack Obama i Hugo Chávez durant la Cimera de les Amèriques, el passat mes d'abril. Tot i que no se'n coneix la data exacta, el govern veneçolà ha anunciat que l'intercanvi d'ambaixadors es farà d'aquí a pocs dies.

Bernardo Álvarez es tornarà a incorporar a l'ambaixada de Veneçuela a Washington i Patrick Duddy tornarà a la nord-americana a Caracas.

Nova etapa, també, amb Síria

Aquest dijous, els Estats Units també han decidit posar fi a quatre anys de bloqueig diplomàtic amb Síria, fet que s'interpreta com un pas ferm en la voluntat negociadora expressada per Barack Obama cap al món musulmà. Washington restablirà, doncs, el seu ambaixador a Damasc.

Avenç en el procés de pau


S'interpreta com un avenç en el procés de pau entre israelians i palestins, ja que Síria manté bones relacions amb el moviment islamista Hamas, perquè la seva cúpula política viu exiliada a Damasc. A més, també és un important aliat de l'Iran a la regió. Recordem que durant el mandat de Bush, Síria formava part del que l'administració nord-americana va anomenar "l'eix del mal".
Anar al contingut