Barcelona

Reclamen una llei que protegeixi la gent gran dels abusos i els maltractaments

Les entitats que treballen amb gent gran denuncien que la resposta judicial és molt lenta, els recursos escassos i que la societat està poc sensibilitzada amb la vulnerabilitat de la tercera edat

Yolanda MarzabalActualitzat

Els insults, el maltractament psicològic, fins i tot físic, el pateixen, a vegades, persones d'edat avançada. 

Durant aquest any s'han posat 260 denúncies per casos de violència contra persones grans en l'àmbit de la família. El resultat: 267 persones ateses i 20 detinguts. I això que l'OMS calcula que només es denuncia 1 de cada 24 casos.

 

 

Per això, una setantena d'entitats de Catalunya -les que han recollit aquestes dades- reclamen una llei que declari les persones grans col·lectiu vulnerable i que es puguin protegir com els infants o les dones maltractades.

El 19% de la població és de la tercera edat, i aquest percentatge creixerà exponencialment en els pròxims anys. Malgrat això, les entitats que hi treballen denuncien que la societat els gira l'esquena.

Llum Delàs, presidenta de la Fundació Roure:

"Necessitem que tots siguem observadors de la gent gran amb simpatia, amb amor, amb reconeixement, amb gratitud. Ens hem oblidat ja de cuidar els nostres grans com a societat. I els estem arraconant creant institucions i institucions, però abandonant la mirada d'amor, la mirada de família." 

Aquest moviment neix amb l'objectiu d'obrir els ulls de la societat a un maltractament silenciat, però freqüent. I també de dotar de molts més recursos la gent gran, un col.lectiu cada cop més nombrós, perquè se'n surti.
 

Moltes situacions d'abús i maltractament, físic, econòmic i psicològic, no arriben mai als jutjats per vergonya, por, falta de consciència o aïllament. I els que ho fan no es resolen amb agilitat. Experts com Jordi Muñoz, advocat i president d'Eima Maltrato Personas Mayores, ho atribueixen a falta de formació i de sensibilitat del món jurídic:

"Una persona gran maltractada necessita una solució avui, no una solució d'aquí quatre anys. Per exemple, la situació que vam viure la setmana passada: una persona que va patir un espoli l'any 2011, i el judici ha sigut ara, al cap de 8 anys. Aquesta senyora ja és morta."

La setantena d'entitats que reclamen urgentment una llei específica de protecció a la tercera edat com s'ha fet amb les dones maltractades o els infants creuen que hauria de permetre, per exemple, l'intercanvi d'informació entre professionals sanitaris, socials i jurídics en cas de sospita de maltractament. I que hauria d'oferir recursos assistencials i residencials per a les víctimes.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut