Una foto de Mikel Zabalza en un homenatge en el seu poble natal el 2016 (CCMA)

Demanen aclarir si Zabalza va morir per tortures policials com provaria un àudio inèdit

Aquest àudio va ser rebutjat pel jutge durant el judici per la mort de Mikel Zabalza, que oficialment es va ofegar quan fugia el 1985

Actualitzat

EH Bildu i Geroa Bai demanen la compareixença del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després que aquest dimarts el diari digital Público hagi donat a conèixer una gravació que confirmaria que la mort de Mikel Zabalza a Intxaurrondo el 1985 va ser deguda a les tortures patides durant l'interrogatori. La gravació recull la conversa entre l'excoronel del Cesid Juan Alberto Perote i del capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto, on aquest admet que Mikel Zabalza va morir torturat.


La diputada d'EH Bildu Bel Pozueta i el senador navarrès de Geroa Bai Koldo Martínez han reclamat la presència del ministre al Congrés i al Senat perquè doni explicacions i quines seran las actuacions al respecte.

"Estem davant una realitat que ha de ser aclarida, reconeguda i reparada sense cap menyspreu ni tabú."


Pozueta també ha demanat la compareixença de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del cap de l'estat major de la Guàrdia Civil, José Manuel Marín, perquè expliquin la implicació de l'excoronel del Cesid Juan Alberto Perote i del capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto, que apareixen a la conversa gravada, així com les raons de l'ascens del capità per orde del Ministeri de Defensa.

Bel Pozueta considera que l'enregistrament "corrobora que l'ús de la tortura ha estat sistemàtic a Navarra i a tot Euskal Herria, amb total impunitat." I afegeix que cal aclarir també "si hi ha hagut altres casos similars, quins i en quines circumstàncies".

Uxue Barkos, expresidenta i portaveu de Geroa Bai al Parlament de Navarra, considera que aquest àudio "pot constituir la prova que sempre va faltar entorn de l'assassinat de Mikel Zabalza. Aquestes gravacions poden ser la prova que demostra que va ser assassinat a Intxaurrondo".

La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, preguntarà aquest dimecres a Pedro Sánchez, en la sessió de control, "si reconeix la pràctica de la tortura per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat".

Un reportatge i una prova

Aquesta gravació s'ha descobert durant la investigació que els directors Miguel Ángel Llamas i Amaia Merino han fet per al documental "Non dago Mikel?" ("On és el Mikel?"), que s'estrena aquest divendres.    

Però no era un document del tot desconegut. Precisament, la transcripció d'aquest àudio la van aportar Antonio Rubio i Manuel Cerdán, periodistes d'El Mundo, com a prova en el sumari que investigava la mort de Zabalza, però els jutges no la van acceptar quan Pedro Gómez Nieto va negar que fos un dels interlocutors. Un dels advocats de la família de Zabalza han confirmat al diari Naiz, que ha publicat un àudio més llarg de la conversa on també parlen de l'execució de Lasa i Zabala, que aquesta revelació no servirà per reobrir el cas perquè el document també el va rebutjar l'Audiència de Guipúscoa.

El capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto, després de passar per presó provisional en la investigació del cas Lasa i Zabala, pels papers del Cesid requisats a Perote, va ser ascedit de tinent a capità.

Desaparició i mort de Mikel Zabalza

El 26 de novembre del 1985, la Guàrdia Civil va detenir a Sant Sebastià el conductor d'autobusos Mikel Zabalza, nascut a Orbaitzeta, a Navarra. Va ser en una operació antiterrorista l'endemà que ETA atemptés contra dos militars de l'Armada i un guàrdia civil. En aquesta operació van detenir també la seva parella, Idoia Aierbe; el seu cosí Manuel Vizcay, al seu poble, a Orbaitzeta; els seus germans Patxi i Aitor, i, a Errenteria, Ion Arretxe.

Zabalza va ser traslladat a la caserna d'Intxaurrondo per interrogar-lo. El seu cadàver va aparèixer el 15 de desembre, 20 dies més tard, al riu Bidasoa. La versió oficial deia que va intentar fugir de la Guàrdia Civil i es va ofegar, però ara, l'àudio fet públic, on l'aleshores cap del Cesid, el coronel Juan Alberto Perote, parla del tema amb el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto, revela que Zabalza va morir a Intxaurrondo després de ser torturat.

 

Transcripció de l'àudio publicat per Público i, de la mateixa conversa, la part que publica Naiz, sobre l'execució dels membres d'ETA José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, el 1983.

"-Joan Alberto Perote: El tema de Zabalza és molt lleig.

-Pedro Gómez Nieto: Sí, molt malament.

-Perote: Has parlat amb Felipe i aquests?

-Gómez Nieto: No, no hi he parlat. Jo, la meva ... un judici així ràpid meu de valors és que se'ls en va anar la mà, que se'ls hi ha quedat en l'interrogatori. Aquesta és una opinió meva ... O sigui, mai es va a destapar un zulo així, mai. Jo crec que sí, que se'ls en va anar la mà a l'interrogatori, que a l'interrogatori es va morir i que ...

-Perote: Tu creus que se'ls va morir a Intxaurrondo?

-Gómez Nieto: Sí, la meva impressió és que a l'interrogatori, possiblement va ser una aturada cardíaca com a conseqüència de la bossa de plàstic al cap, aquesta és la meva impressió. Van cometre moltíssims errors, és a dir, estar interrogant havent-hi a l'habitació del costat els familiars ... Li  interessa? Per a aquest tema m'ha cridat vostè? Tan interessant i tan important és per a "La Casa"?

-Perote: Perquè quan es van carregar Zabala i a l'altre ... Qui era?

-Gómez Nieto: Lasa? Això van ser dos trets al cap.

-Perote: Dos trets?

-Gómez Nieto: Dos trets al cap sense caputxa.

-Perote: Dos trets i ... no va ser amb caputxa ni res?

-Gómez Nieto: No, no, van ser dos trets.

-Perote: O sigui, que els van matar, no és que se'ls morissin.

-Gómez Nieto: Primer els van fer fer els forats, els vam fer fer els forats.

-Perote: Collons!

(...)

-Gómez Nieto: Jo crec que va ser perquè deia el metge que estava malament de salut, que li haurien fet tres operacions en l'últim any, a Zabalza. I "la mare" diu que el va veure amb la caputxa, i vaja, jo ​​crec que, jo crec que se'ls hi va quedar. A nosaltres va estar a punt de quedar-s'hi, a punt, el herrialde buru, el cap dels comandos que va intervenir en la mort del capità Martín Barrios, va estar a punt de quedar-s'hi al capità Pindado i mi.

-Perote: Amb la caputxa.

-Gómez Nieto: Amb la caputxa, a punt va estar de quedar-s'hi.

-Perote: És que s'empassava la caputxa?

-Gómez Nieto: No, no, és que arriba un moment que el que està respirant és el seu monòxid de carboni, llavors s'està ofegant, s'ofega, s'ofega. O sigui, els esfínters se li obren, o sigui, el tio s'ofega, i a sobre ens està mirant, és a dir, perquè el ... realment el quid del tema aquest no és que ell no vegi res, perquè al cap i a la fi és com si estigués submergit en un punt, és a dir, si no, no ... la caputxa ha de ser transparent perquè ell vegi la vida i aquesta sensació de mort que està agafant.

 

"30 minuts": "Cas Zabalza: versions i versions":

 

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilETADrets humansPaís Basc
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut