Rebre oxigen des del cotxe, la imatge de la saturació d'alguns hospitals a Itàlia

Hi ha hagut 636 morts en un dia, la pitjor xifra des de l'abril, i s'investiga com un home gran va aparèixer mort al terra del lavabo d'un hospital

Irene Vaqué ReigActualitzat

La pandèmia de Covid-19 torna a causar estralls a Itàlia, que ha esclatat d'indignació amb les imatges d'un home gran mort al terra del lavabo d'un hospital. El vídeo és d'un hospital de Nàpols. I és a la regió de la Campània, que inclou la tercera ciutat més poblada del país, on els serveis sanitaris estan col·lapsats, segons denuncien metges i infermeres.

En l'impactant vídeo es pot veure també com els malalts s'amunteguen al centre sanitari.


Segons alguns mitjans italians, era un home de 84 anys amb malalties prèvies i que hauria ingressat a l'hospital el dia abans, dimarts. Va donar positiu de Covid i va patir les mancances del sistema. El diari La Reppublica ha parlat amb en Rosario, un pacient que va gravar el vídeo, que denuncia que els malalts estaven desatesos:

"Era a l'habitació amb mi, no va sortir del bany i vaig entrar-hi. No podia respirar perquè tenia Covid. Li vaig tirar aigua a la cara i vaig demanar ajuda, però ningú em va escoltar. Va arribar al cap de mitja hora i ja era mort. No ho puc suportar."


Aquest pacient ha denunciat que hi havia "ancians abandonats i sols" i ha explicat que ell, que és a la trentena i també tenia problemes respiratoris, els ajudava com podia.

Investigació interna a l'hospital

L'hospital ha donat el condol a la família, s'ha compromès a donar les explicacions que calguin i ha anunciat una investigació interna, al mateix temps que ha agraït la feina dels sanitaris que estan fent torns "esgotadors".

Les autoritats s'han compromès a investigar uns fets que, segons ha admès el ministre d'Exteriors Luigi Di Maio, mostren que la pandèmia "està fora de control" a Nàpols "i a diverses regions de la Campània". Per Di Maio, cal que el govern italià hi intervingui perquè "ja no queda temps."

El govern enviarà l'exèrcit a Nàpols per instal·lar hospitals de campanya i hotels residència Covid per als pacients que no siguin greus. No es descarta el confinament total, però l'executiu està mirant d'evitar-lo.

Oxigen des del cotxe

A la regió de Nàpols, hi ha pacients que han mort a les ambulàncies esperant per ser atesos a l'hospital.

També hi ha cues de cotxes particulars a l'exterior dels centres, on els pacients són atesos per la finestreta del vehicle fins i tot amb respiradors i oxigen.

Cua per rebre atenció mèdica des del cotxe a l'hospital de Cotugno, a Nàpols (Reuters/Ciro de Luca)

 

Ambulàncies a l'hospital San Leonardo de Castellammare di Stabia, a la regió de Nàpols (EFE/EPA/Cesare Abbate)

 

636 morts en un dia

Les xifres mostren l'impacte de la segona onada de la pandèmia a Itàlia, amb 636 morts l'últim dia. Són més que els 623 del dia anterior i el nombre més alt des del 6 d'abril.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous, en l'últim dia s'han confirmat al país 37.978 casos nous de Covid-19.

El sud, que havia sortit més ben parat de la primera onada, està patint ara l'embat de la SARS-CoV-2, però el nord no en queda exempt. A la Llombardia, amb Milà de capital, és on s'han notificat més casos aquest dijous, més de 9.200.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut