L'aquari estava situat al vestíbul de l'hotel Radisson de Berlín (Domaquaree-berlin)

Rebenta un immens aquari cilíndric amb 1.500 peixos situat en un hotel de Berlín

Es tracta d'un dels aquaris cilíndrics més grans del món que conté més d'un milió de litres d'aigua de mar

Actualitzat

Un aquari cilíndric de grans dimensions, situat al vestíbul d'un hotel al centre de Berlín, ha esclatat aquest divendres. Hi ha dos ferits a causa dels vidres trencats i el gran volum d'aigua, i els peixos d'espècies exòtiques que hi vivien han inundat l'entrada de l'hotel i el carrer.

L'AquaDom és una instal·lació de 25 metres d'altura, que suporta un aquari cilíndric de 16 metres d'altura i 11 de diàmetre, i amb una capacitat d'un milió de litres d'aigua de mar on hi havia uns 1.500 peixos de 56 espècies diferents.

De moment, es desconeixen les causes que han fet esclatar l'aquari, que va reobrir l'estiu passat després de dos anys d'obres de reforma i manteniment.

La policia no ha trobat de moment, cap indici d'atac: "No hi ha indicis d'un delicte penal", han especificat al Twitter de la policia. Una altra de les causes podria ser un "cansament dels materials", com apunta la senadora de l'Interior de Berlín, Iris Spranger: "Per descomptat, la investigació de la causa encara no s'ha acabat, però els primers indicis apunten a un cansament material", ha dit a l'Agència de Premsa Alemanya.

L'espectacular instal·lació ha rebentat per causes que encara es desconeixen (Vxla)

Poc abans de les 6 del matí, el soroll d'una forta explosió ha despertat els hostes de l'hotel. "Semblava un soroll de focs artificials, però la realitat és que l'hotel ha tremolat per dins", ha dit un dels hostes. De fet, el servei sismològic alemany ha detectat el moment del trencament, i ho ha fet saber a Twitter.

"Només hi ha caos. Tot l'aquari ha esclatat i el que queda és una devastació total. Molts peixos morts, restes. És tot un drama", diu una altra dels hostes. 

D'altres han penjat a les xarxes socials les imatges gravades amb els seus mòbils.

Un centenar d'equips d'emergència s'hi han desplaçat. S'ha hagut de tallar el trànsit de l'avinguda que uneix Alexanderplatz amb la Porta de Brandenburg a causa del gran volum d'aigua que havia sortit de l'edifici.
 

Que passés d'hora ha evitat mals majors

Una gran onada d'aigua s'ha endut mobiliari i ha causat destrosses al complex. El vestíbul on estava situat l'aquari ha quedat arrasat i ple de runes. La policia ha buscat amb gossos de rescat sota les restes, sense que s'hi hagi trobat cap persona atrapada.

"A més dels increïbles danys de natura aquàtica, dues persones han resultat ferides per estelles de vidre", ha dit la policia de Berlín a Twitter.

El fet que a aquella hora encara no fos oberta ha evitat mals majors."Si això no hagués passat a les 5.45 del matí, fins i tot només una hora més tard, probablement hauríem tingut una terrible pèrdua humana per informar", ha dit l'alcaldessa de Berlín, Franziska Giffey. Els bombers també han comprovat l'estabilitat de l'edifici.

La calçada i les voreres exteriors del complex estaven plenes de runes. "L'aigua i els peixos han inundat la planta baixa i l'hotel s'ha hagut d'evacuar", ha dit el portaveu dels bombers. 

Els 350 hostes que hi havia allotjats a l'hotel han estat recollits amb autobusos perquè les temperatures exteriors a Berlín són de -7 graus centígrads.

La gran quantitat d'aigua ha obligat a tallar l'avinguda (Reuters/Michele Tantussi)

Els 1.500 peixos d'espècies exòtiques que hi havia a la gran peixera han mort, segons un portaveu d'Union Investment, l'empresa propietària del complex. "S'estan fent esforços per rescatar peixos de diversos tancs més petits que es trobaven a prop de l'AquaDom", ha afegit. Tot i que aquests peixos s'han salvat de la destrucció els han afectat els talls d'electricitat a l'edifici, ha dit.


Fa dos anys de la reforma i modernització de l'aquari

El complex DomAquarée acull un hotel de la cadena Radisson, a més d'un museu, botigues i restaurants. L'estrella del complex és el que --segons els propietaris-- és l'aquari cilíndric independent més gran del món.

Es va inaugurar el 2004 i, després de 15 anys de funcionament, les instal·lacions de l'AquaDom es van reformar i modernitzar.

A l'aquari hi havia uns 1.500 peixos de 56 espècies diferents (Reuters/Fabrizio Bensch)

Les obres de millora es van iniciar el 2019 i no es va reobrir fins a l'estiu passat després de dos anys d'obres. Durant la rehabilitació, que ha costat prop de 3 milions d'euros, es va substituir el segell impermeable del sòcol i se'n va posar un d'addicional. També es van fer treballs de manteniment de l'ascensor de vidre que hi ha al centre de l'aquari que permet als visitants introduir-se en el món submarí. 

L'aquari compta amb dipòsits al soterrani per a la cria i cura dels peixos. 

ARXIVAT A:
Medi ambientAlemanya
Anar al contingut