Un vehicle militar supervisant el palau presidencial a Sanà, capital del Iemen.
Un vehicle militar de la guàrdia presidencial supervisa els moviments del grup rebel xiïta que es troba dins el palau a Sanà, la capital del Iemen.
Sanà

Rebels xiïtes ocupen la residència del president del Iemen i el forcen a negociar

El president iemenita Hadi ha cedit a les pressions dels huthis i està previst que anunciï noves decisions durant les properes hores.

RedaccióActualitzat

Diversos combatents del moviment rebel xiïta dels huthis han pres aquest dimecres el control de la casa del president iemenita Abdo Rabbu Mansur Hadi per aconseguir pactar canvis amb el govern. Els rebels van assaltar aquest dimarts el palau presidencial, situat a la capital, Sanà, i van bombardejar la residència del cap de l'Estat.

Ara s'encarreguen de "la protecció d'Hadi". Així ho afirmava la guàrdia presidencial, assegurant que Hadi es troba dins la casa, però sense cap risc. Els ministres d'Exteriors del Golf Àrab han condemnat aquest dimecres el que han denominat "un cop d'estat".

L'organització xiïta, que controla Sanà des del mes de setembre passat, demana més equitat en la participació de les forces polítiques al poder i mesures per la desmilitarització de les milícies. A més a més, exigeix al president que apliqui l'acord de pau al què van arribar al setembre. El captiu Hadi ha cedit a les pressions i està previst que en les pròximes hores anunciï nous acords per calmar la situació.

Tanmateix, l'atac no és un fet aïllat, ja que, des d'aquest dilluns s'estan produint enfrontaments arreu del país entre els milicians xiïtes i les forces de seguretat que han deixat fins ara 35 morts i 94 ferits.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va demanar aquest dimarts el cessament immediat dels combats i va instar a complir amb els compromisos que havien acceptat les parts, mesos enrere.

Anar al contingut