Construcció aturada en un edifici de vivendes a Xangai (Reuters/Aly Song)
Construcció aturada en un edifici de vivendes a Xangai (Reuters/Aly Song)

Rebel·lió d'hipoteques a la Xina davant d'una greu crisi del sector immobiliari

Els incompliments en les entregues i la fallida de constructores i promotores paralitza molts projectes immobiliaris a la Xina i, de retruc, l'economia del país

Actualitzat

La morositat en el pagament dels crèdits hipotecaris a la Xina creix com l'escuma. Desenes de milers de compradors es neguen a continuar pagant mensualitats de préstecs immobiliaris sobre propietats que han deixat de construir-se.

I és que la crisi del sector immobiliari a la Xina ha dut a la fallida les principals constructores del país. Els grans gratacels de vivendes particulars han aturat el seu creixement, i els futurs propietaris, decebuts i preocupats pel moment econòmic que travessa el gegant asiàtic, han decidit que no continuaran pagant les seves quotes fins que el sector no remunti.

És una situació que recorda a la punxada de la bombolla immobiliària que es va viure als Estats Units i a Europa a partir del 2007. Però que no havia passat mai a la Xina.

El preu de la vivenda de nova construcció cau des de fa deu mesos
El preu de la vivenda de nova construcció cau des de fa deu mesos (Reuters/Aly Song)

El país viu la pitjor taxa de creixement des de la primera onada de la covid, el 2020, amb un PIB en caiguda lliure. La producció ha crescut un 0,4% en el segon trimestre del 2022, una aturada en el creixement que coincideix amb les creixents amenaces d'un sector immobiliari que impulsava l'economia xinesa (suposa el 20% del PIB), i que ara s'ha convertit en el seu punt feble.

El preu de la vivenda de nova construcció cau des de fa deu mesos, però el mes de juny tots els indicadors que mesuren la salut del sector de la construcció van empitjorar.

L'impagament de les hipoteques posa a prova la resistència del sector bancari xinès, que s'ha encarregat els últims anys de mantenir al seu lloc l'economia. Una situació que preocupa, i molt, entitats bancàries occidentals que havien trobat en la imparable economia xinesa un refugi segur per a les seves inversions.

Un treballador camina sobre una bastida en un edifici d'apartaments en construcció a Pequín
Un treballador camina sobre una bastida en un edifici d'apartaments en construcció a Pequín (Reuters/Thomas Peter)

 

 

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut