Rebaixen nou anys la pena al principal condemnat per la violació en grup a Sabadell
Judici per la violació múltiple de Sabadell a l'Audiència de Barcelona

Rebaixen nou anys la pena al principal condemnat per la violació en grup a Sabadell

La pena de presó passa de 31 a 22 anys. Se'l considera igualment culpable de l'agressió sexual, però canvia la condemna: de col·laborador necessari de les violacions dels seus companys a la de còmplice, com la resta dels processats

Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebaixat de 31 a 22 els anys de presó per al principal acusat de violar en grup una jove de 18 anys, l'any 2019, en una nau ocupada de Sabadell.

La sala segueix considerant l'home culpable d'un delicte d'agressió sexual --i per això li manté 13 anys de presó--, però li rebaixa 9 anys en considerar-lo còmplice i no pas cooperador necessari en dos delictes més d'agressió sexual perpetrats pels seus companys.

Dels tres violadors només en va ser jutjat un. Dels altres dos companys, un va fugir en ser deixat en llibertat prematurament durant la investigació, i l'altre no se l'ha pogut identificar. 

Els altres tres processats van ser jutjats com a col·laboradors per no fer res per evitar-ho, i el TSJC ha confirmat la sentència de l'Audiència de Barcelona: dos com a còmplices per contribuir a generar un clima de terror i el tercer, en canvi, absolt per no estar acreditat que estigués en el lloc.

La interlocutòria de l'alt tribunal ha estimat part d'un dels recursos del principal acusat, que considera que, com als altres dos, se l'ha de condemnar com a còmplice en comptes de cooperador necessari.

 "A l'entendre d'aquest Tribunal d'Apel·lació, la lògica del sistema és considerar els tres acusats o bé cooperadors necessaris o be còmplices pels delictes en què han participat, però el que no té cap sentit és condemnar com a còmplices R. i a J. pels tres delictes de tercers en què participen i, en canvi, M. A. com a cooperador necessari en els dos delictes en què participa", tenint en compte que la seva "intervenció o actuació és la mateixa".

 

Violació múltiple

Els fets van passar la matinada del 2 al 3 de febrer del 2019 quan la jove, de 18 anys, va ser abordada per un home que no ha pogut ser identificat a la sortida d'un local d'oci de Sabadell. L'home la va agafar del coll, la va posar contra la paret i la va agredir sexualment per conduir-la després a una nau ocupada que havia estat seu d'una sucursal bancària.

Una vegada allí, el primer agressor la va portar a un habitacle on la va violar i va ser obligada a mantenir relacions sexuals per torns amb dos homes més, fins que, una vegada fora de la nau, va aconseguir fugir amb l'ajuda d'una família que sortia amb cotxe d'un garatge proper.

El TSJC rebaixa de 31 a 22 anys la pena del condemnat de la violació múltiple de Sabadell
La nau on haurien passat els fets, amb els precintes policials (CCMA)

Durant el judici, el fiscal va considerar provat que va ser una violació múltiple després d'un polèmic interrogatori a la víctima, que va haver de reviure amb detall els fets. 

El TSJC ha refusat el recurs de la defensa que argumentava que la declaració de la víctima va ser "molt preparada i molt tècnica". El TSJC diu que el relat de la víctima va ser "consistent, sense fissures, persistent en el temps i absent de tota nota d'incredibilitat", i els termes que va emprar durant la seva declaració en el judici no van ser "exclusivament jurídics, sinó d'ús comú i no denoten una preparació a la declaració, més enllà de la necessària assistència psicològica que la víctima va reconèixer rebre".

El tribunal també ha rebatut que s'hagi vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva dels condemnats, i ha emfatitzat que això no és "sinònim" del fet d'haver estat condemnats "en un cas amb certa rellevància pública".  

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaTSJC
Anar al contingut