Donald Trump durant el discurs en la reunió de la Unió Conservadora (Reuters/Joe Skipper)

Reaparició triomfal de Trump, que insinua que es tornarà a presentar el 2024

L'expresident dels EUA mira d'assumir el lideratge dels republicans i carrega contra les figures del partit que el situen en el passat

TEMA:
Trump

Reaparició triomfal de Donald Trump en públic per primera vegada des que va marxar de la Casa Blanca, fa quaranta dies.

L'expresident ha elegit un terreny absolutament favorable per fer-ho: la reunió anual de la Unió Conservadora dels Estats Units. Trump n'ha estat el protagonista indiscutible, fins i tot abans d'intervenir-hi, gràcies a una estàtua daurada que el representava, amb la qual molts assistents s'han volgut fer fotos.

Trencant la tradició dels expresidents, que acostumen a guardar silenci almenys durant l'inici del mandat del seu successor, Trump ha posat Joe Biden al centre del seu discurs per desqualificar-lo sense pal·liatius.

Estàtua daurada que representa Trump amb corbata i banyador i amb la Constitució i una vareta màgica a les mans (Reuters/Octavio Jones)


"Sabíem que l'administració Biden seria dolenta, però no ens imaginàvem que ho podia ser tant ni que se n'aniria tant a l'extrema esquerra. Hem passat d''Els Estats Units primer' a 'Els Estats Units, els últims'".

L'actual president no ha estat l'únic blanc dels atacs de Trump, que ha llegit un per un els noms dels congressistes republicans que van votar a favor del seu "impeachment" i ha demanat als assistents: "Desempallegueu-vos de tots."

 

L'expresident ha insinuat que el 2024 es podria tornar a presentar (Reuters/Octavio Jones)


Quan es va traslladar de Washington a Florida podia semblar que Trump estava disposat a desaparèixer de l'escena política, però aquest diumenge ho ha desmentit.

De fet, fins i tot ha insinuat que es podria tornar a presentar a les pròximes eleccions, el 2024.

"Amb la vostra ajuda recuperarem la Cambra de Representants, guanyarem el Senat i aleshores un president republicà farà un retorn triomfant a la Casa Blanca", ha dit Trump a la multitud que l'escoltava.

"Em pregunto qui serà", ha dit, somrient. I ha afegit: "Qui, qui, qui serà, em pregunto."

 

Trump vol unificar el Partit Republicà sota el seu lideratge (Reuters/Octavio Jones)


Alguns assistents a la convenció esperaven que Trump anunciés la seva candidatura a la presidència, però l'expresident no ha anat tan lluny.

Sí que ha deixat clar que el seu partit és el Partit Republicà, i que no té cap intenció de fundar-ne un altre.

"Tenim el Partit Republicà. Estarà més unit i més fort que mai. No començaré un partit nou", ha dit.

Malgrat les paraules de Trump, el cas és que el partit està dividit i que alguns dirigents consideren que l'expresident forma part del passat, no pas del futur.

És el cas del líder republicà al Senat, Mitch McConnell, que ha generat crits de protesta de la multitud quan Trump ha esmentat el seu nom.

 

Trump ha carregat contra Biden i ha insistit que va guanyar les eleccions (Reuters/Octavio Jones)


En l'hora i mitja que ha durat el seu discurs, Trump ha tingut temps de tornar a atacar els mitjans de comunicació i d'insistir que ell va guanyar les eleccions i que la victòria l'hi van robar dues vegades, els demòcrates i el Tribunal Suprem.

En canvi, no ha fet cap referència a l'assalt al Capitoli després del seu discurs incendiari, ni a les causes pendents que té amb la justícia.

 

Partidaris de Trump ballen després del seu discurs (Reuters/Octavio Jones)


En un sondeig informal, el 55% dels participants a la convenció han assegurat que votarien per Trump com a candidat republicà a la Casa Blanca el 2024.

Tanmateix, no tothom dona suport a Trump: una altra pregunta demanava si Trump s'hauria de tornar a presentar, i un 32% dels assistents s'hi han mostrat en contra o sense opinió.

Fora de la convenció conservadora, un sondeig recent de Gallup valora per sobre del 50% la feina feta fins ara pel president Biden. Trump, en canvi, no va superar mai el 49%.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut