Militars peruans a la zona de VRAEM on hi ha grups residuals de Sendero Luminoso (Europa Press/Zuma Press Contactophoto)

Reapareix el grup armat Sendero Luminoso al Perú amb la matança d'una vintena de persones

L'atac s'ha comès en plena campanya electoral al país

Una vintena de morts, entre els quals hi ha dones i nens, en un atac de Sendero Luminoso en plena campanya electoral al Perú. L'atac s'ha comès en una remota regió de la selva peruana.

Sendero Lumionoso, considerat un grup terrorista fins a finals del segle passat, ara es relacionava amb grups residuals que fan funcions de seguretat per als narcotraficants.

L'atac va tenir lloc aquest diumenge cap a les 10 de la nit. Les víctimes, que la policia eleva a 18, són homes, dones i dos nens.

Es tracta, segons les autoritats peruanes, dels clients, els treballadors i els seus fills, de dos bars de la localitat de San Miguel del Ene, un municipi peruà a 250 quilòmetres de la capital, Lima. Una regió selvàtica anomenada Valle de los Ríos Apurimac, Ene i Mantaro, VRAEM, on es produeix el 75% de la cocaïna del país, segons les autoritats.

El ministre de Justícia, Eduardo Vega, que parla oficialment de 16 morts, atribueix la massacre a Sendero Luminoso.

"Un grup de terroristes criminals, de l'organització terrorista Sendero Luminoso, operava a la regió de VRAEM. Amb armes de foc van fer una incursió a la zona Playa a Orillas del Río Chimpichariato, al centre de la ciutat de San Miguel del Eno, la capital del districte de Vizcatan del Ene Satipo Junin. La zona es coneix com Cuchipampa i hi ha bars i prostitució. Com a resultat de la incursió terrorista, van matar amb armes de foc i altres objectes contundents 14 persones i dos nens, que haurien estat cremats."

El VRAEM és una regió muntanyenca de la mida de Puerto Rico, i centre d'operacions constants de les forces de seguretat contra els narcotraficants protegits per grups armats de l'antiga guerrilla.

Però fa anys que no constava un atac indiscriminat de Sendero Luminoso contra la població civil. El Ministeri de Defensa ha qualificat els assassinats com un "acte de genocidi", i asseguren que la guerrilla havia etiquetat aquest tipus d'atacs com operacions de "neteja social"

Un fet que el general Óscar Arriola, director de contraterrorisme de la policia del Perú, ha considerat "tronat", en declaracions a la cadena Radio Programas del Perú, i que no té lloc en la democràcia actual del país.

 "Idees absolutament tronades per a una democràcia com la que tenim nosaltres, amb la qual estem molt ben vistos al món."

 

Pamflets contra les eleccions

Han aparegut a la zona dels assassinats pamflets que alerten els veïns de greus conseqüències si es vota en les pròximes eleccions presidencials del 6 de juny, i pitjor encara, a la candidata conservadora Keiko Fujimori. Precisament, el seu pare, l'expresident del Perú Alberto Fujimori, va ser qui amb mà de ferro va acabar durant el seu mandat amb Sendero Luminoso.

Als pamflets es podia llegir: "Netejar el VRAEM i el Perú d'antros de mal viure, de paràsits i corruptes" i "Qui voti per Keiko Fujimori és traïdor, és assassí del VRAEM, és assassí del Perú! Poble peruà: mai més fujimoriato. Mai més Fujimori. Mai més Keiko Fujimori!".

Pancarta contra Keiko Fujimori en una manifestació a Lima (Reuters/Sebastian Castaneda)

Els candidats han condemnat l'atac. "Condemno absolutament l'atac", ha dit la conservadora Keiko Fujimori. "Una vegada més, lamento profundament els sagnants actes que s'estan produint al nostre país. Vull expressar el meu més profund condol a les famílies que han perdut éssers estimats". Mentre que el socialista Pedro Castillo ha dit: "La meva eterna solidaritat amb les famílies de les víctimes assassinades a Pichari".

El govern ha assegurat als peruans "un procés electoral segur", en la segona volta de les eleccions a la presidència d'aquí dues setmanes.


Sendero Luminoso

El grup rebel maoista, considerat durant molt de temps pel govern com a terrorista, va iniciar un dels conflictes interns més mortals a l'Amèrica Llatina als anys vuitanta. Es calcula que van morir 69.000 persones, segons una comissió de la veritat.

Sendero Luminoso va començar a esvair-se a principis dels anys noranta després de la detenció el 1992 del fundador Abimael Guzmán i de  la sentència a cadena perpètua. Des d'aleshores la guerrilla s'ha convertit en un grup criminal vinculat als narcotraficants.

ARXIVAT A:
TerrorismeNarcotràficEleccions
Anar al contingut