L'exvicepresident econòmic del PP i expresident de Bankia, Rodrigo Rato (EFE)
L'exvicepresident econòmic del PP i expresident de Bankia, Rodrigo Rato (EFE)
Madrid

Rato diu que Rajoy volia el rescat de l'economia, però només va obtenir el bancari

La diputada d'ERC Esther Capella qualifica Rato de polític delinqüent i ell respon: "He estat 30 anys polític i ningú m'ha acusat de res. Vostè m'està insultant"

Actualitzat

L'exvicepresident econòmic del PP i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha assegurat que Mariano Rajoy volia el rescat europeu de l'economia espanyola, però només va aconseguir el del sector financer. Ho ha dit en la seva compareixença davant la comissió del Congrés dels Diputats que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes.

Rato, que haurà d'anar a judici per la sortida a la borsa del banc, ha assegurat també que l'entitat funcionava bé i ha culpat Luis de Guindos de crear un clima de por en el sector. Per Rato, el rescat de la banca espanyola va arribar després que el ministre Luis de Guindos afirmés a inicis del 2012 que el sector necessitava més de 50.000 milions d'euros, quan, segons ha dit, totes les accions van caure i el govern espanyol va sol·licitar el rescat a les autoritats europees, que van acotar-lo al sector financer.

"250.000 milions d'euros van abandonar el sistema financer espanyol, l'equivalent al 25% del PIB. El juliol de 2012, Espanya va demanar l'únic rescat que li van oferir: un rescat bancari de 100.000 milions a canvi d'un programa monitoritzat per la Comissió, el BCE i el Fons Monetari Internacional."

Rato ha dit també que el maig de 2012, just abans de la intervenció de Bankia, De Guindos va amagar al Banc d'Espanya les converses que ell mateix va mantenir amb l'actual ministre d'Economia.

Rato ha dedicat la seva exposició inicial a treure's tota la responsabilitat d'una crisi que va acabar amb la meitat de les entitats financeres espanyoles i va tenir un cost de 60.000 euros per a les arques públiques. Ha explicat que quan era president del Fons Monetari Internacional va aconsellar Espanya professionalitzar les caixes d'estalvis, però no se'l va voler escoltar.

Ha acusat el govern de José Luís Rodríguez Zapatero de provocar la bombolla de crèdit relaxant les exigències de les entitats de crèdit i també frenant les reformes iniciades pel govern d'Aznar. Segons ha dit, l'any 2003, el govern d'Aznar va intentar aplicar mesures per garantir la viabilitat de bancs i caixes, però la victòria socialista del 2004 va aturar la iniciativa.

"Al final del 2003 era necessari per continuar el cicle i avançar amb reformes estructurals, com el pla hidrològic, la reforma educativa, la flexibilitat en costos salarials, noves mesures macropotencials i reformes del sistema financer, sobretot de les caixes. Lamentablement, totes aquestes reformes van ser abandonades i no es van portar a terme en la següent legislatura."

Sobre la gestió de Banka, Rato ha assegurat que cap particular pot dir que el van obligar a comprar accions de Bankia. També ha dit que durant el seu mandat, Caja Madrid no prestava diners a partits polítics i ha qualificat d'errors que els governs del PSOE i del PP no creessin abans l'anomenat "banc dolent", l'encarregat d'assumir actius tòxics procedents del sector immobiliari dels bancs que rebien ajuda pública.

 

Rato a una diputada d'ERC: "Vostè m'està insultant"

Durant la seva compareixença al Congrés, ha mantingut una picabaralla amb la diputada d'Esquerra Republicana Esther Capella. Capella ha qualificat Rato de polític delinqüent i l'ha considerat un dels màxims exponents de la marca Espanya de corrupció i ell s'ha defensat dient que en 30 anys de vida política ningú l'ha pogut acusar de res.

E. Capella: "Puc qualificar-lo d'un polític delinqüent que s'ha servit del poder polític per als seus interessos propis i dels seus amics."

R. Rato: "Jo no soc un polític delinqüent, senyora, no l'hi puc consentir. A mi m'acusen d'unes remuneracions no legals, que jo defenso que són legals, però jo era polític. Miri, he estat 30 anys polític i ningú m'ha acusat de res. Jo puc ser el compareixent i vostè la diputada, però vostè m'està insultant."

Rato ha explicat davant la comissió la seva visió sobre l'operació borsària de Bankia i la intervenció i el rescat posteriors. El jutge considera que Rato i tota la cúpula de l'entitat van falsejar-ne els comptes. Aquesta setmana també han de comparèixer al Congrés els exmembres dels governs de Zapatero Pedro Solbes i Elena Salgado.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut