Madrid

Rato declara que la targeta "black" era "un incentiu perfectament legal"

La fiscalia demana per a l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Bankia quatre anys i mig de presó, una multa de més de 100.000 euros i una indemnització de 2,6 milions per les despeses autoritzades mentre dirigia l'entitat bancària

RedaccióActualitzat

L'exministre Rodrigo Rato compareix en el judici de les targetes opaques o "black" contra 65 exalts càrrecs de CajaMadrid i Bankia. Rato ha declarat que aquest tipus de targetes era un sistema de retribucions que va heretar i ha defensat que era "perfectament legal":

"Que el Consell d'Administració de CajaMadrid i la Comissió de Control tinguessin, a més a més de les dietes, un incentiu, era perfectament legal. Era homologable al que es feia servir en la resta del sector bancari."

Rato ha explicat que hi havia un límit establert i que ell l'esgotava perquè diu que estava en el seu dret de gastar-lo.

A preguntes del fiscal anticorrupció, Alejandro Luzón, l'exministre ha assegurat que, l'endemà d'accedir a la presidència de Bankia, el llavors director general, Ildefonso Sánchez Barcoj, li va entregar una targeta per utilitzar de manera personal i amb caràcter remuneratori, i una altra per a despeses de representació. Rodrigo Rato ha indicat que la targeta constava en el seu contracte de membre del comitè de direcció -no com a membre del consell d'administració- i que no va modificar les despeses atorgades durant la seva etapa com a president de l'entitat, entre el 2010 i el 2012.

"Bankia no ha actuat de bona fe"

Durant la compareixença, Rato ha assegurat que abans "tenia una opinió molt millor de Bankia, de qui suposava que actuava amb bona fe", però que després va comprovar que l'entitat li va ocultar el nom d'un compte que no tenia justificant de les despeses i que va continuar deduint-les. I ha admès davant del fiscal que "no hauria declarat el que vaig declarar durant la fase d'instrucció". Ha remarcat que va conèixer totes les irregularitats "com la resta dels espanyols", i no pas abans, i ha lamentat que Bankia amagués el nom del compte al qual es carregaven les targetes, des del maig del 1988. De tot plegat ha dit que se'n va assabentar després i que "no conserva els justificants de les despeses".

Rodrigo Rato ha reconegut que sabia que existien les targetes, però no que no estiguessin comptabilizades, una circumstància de la qual es va adonar en un informe, fa dos anys:

"No sóc auditor ni inspector tributari, però em fa la sensació que la capacitat per identificar comptes no depèn del nom d'aquests comptes, ja que aquests en concret estaven individualitzats i identificats."

 

 

La fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a Rato

Rato ha arribat poc abans de les deu a l'Audiència Nacional. L'exvicepresident del govern espanyol i exdirector general del Fons Monetari Internacional hauria fet servir les targetes per pagar hotels de quatre i cinc estrelles o comprar accessoris de marques de luxe. La Fiscalia li demana quatre anys i mig de presó i una multa de més de 100.000 euros, a més d'una indemnització de 2,6 milions per les despeses autoritzades mentre encapçalava Bankia.

Divendres ja va declarar Miguel Blesa, expresident de CajaMadrid, que va dir que es tractava d'un sistema de retribució i va negar que els supervisors desconeguessin aquesta pràctica. Blesa també va dir que els càrrecs que feien no els justificaven perquè ningú -ni el Banc d'Espanya ni Hisenda- els ho requeria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut