Ramon Gasch i Andreu González
Ramon Gasch i Andreu González
Barcelona

Ramon Gasch i Andreu González guanyen el Luján amb "Bon cop de falç"

Els escriptors Ramon Gasch i Andreu González han obtingut avui el XV Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica, convocat per l'editorial Columna, per l'obra "Bon cop de falç!", una història amb molta acció i sang protagonitzada per un home anomenat Joan Martí, marcat per la guerra dels Segadors. Escrita a dues mans, el jurat, format per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Berta Bruna, ha valorat especialment el "ritme àgil i el rigor històric" de l'obra, que es desenvolupa al llarg del conflicte bèl·lic dels Segadors, entre els anys 1640 i 1652.

RedaccióActualitzat
Així mateix, segons ha ressaltat Bruna, "es tracta d'un esdeveniment històric molt poc tractat en la literatura", a diferència del que passa amb altres com la derrota catalana del 1714.

"Bon cop de falç!", que es va presentar amb el títol de "A carn!", un crit de guerra molt estès en el moment, s'inicia amb l'exèrcit castellà sotmetent la masia de Joan Martí, veí del municipi de Santa Maria de Palautordera, a la comarca del Vallès, a mitjans del 1640.

A la novel·la també es narra l'explosió de la revolta a Barcelona, el cruent setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc, en la qual l'exèrcit castellà va ser derrotat; la victòria franco-catalana provocaria la retirada de les tropes de Felip IV a Tarragona.

L'escriptor i enginyer Ramon Gasch, un dels coautors del llibre, ha explicat en roda de premsa que va començar a treballar en el primer manuscrit l'any 2007, després d'haver llegit diverses obres històriques sobre el conflicte i quedar marcat pels escrits d'"una mena de periodista militar" que acompanyava l'exèrcit castellà anomenat Francisco Manuel de Melo.

Gasch, que és de Santa Maria de Palautordera i també té molta relació amb Cambrils, ha reconegut que Joan Martí s'hi assembla molt. "Tancava els ulls -ha explicat- i m'imaginava com actuaria jo en les circumstàncies per les quals passava ell o com seria la cara de la seva nòvia".

El poeta i narrador Andreu González, segons Gasch, ha contribuït a ordenar tot aquest material i a donar-li forma literària.

Precisament, González ha comentat que "Ramon és més novel·lista que jo, i així que vam estar en contacte per a l'obra, vam començar a parlar de trames i arguments i de desenvolupar capítols de manera coordinada, fent i refent, afinant personatges".

Sobre Joan Martí, tots dos han coincidit que es tracta d'un home corrent, fill d'un pagès, que es troba enmig d'una guerra de forma accidental.

Per al membre del jurat Vicent Sanchis, la novel·la mostra el seu desenvolupament en "un context històric molt dramàtic, molt bèstia, que el va modelant".

Ramon Gasch entén que "més que un heroi, és una persona normal que queda pertorbada per uns fets que l'obliguen a portar a terme accions que mai hauria imaginat abans, evolucionant en funció de les seves ànsies de revenja, pel desamor o el desengany".

Nascut l'any 1950, Gasch ha publicat dos manuals tècnics i també dues novel·les, "D'un temps sense esperança", l'any 2004, i "Núvol negre", del 2008.

Andreu González Castro, nascut a l'Hospitalet de Llobregat fa 37 anys, és poeta i narrador amb diversos llibres de poesia a les llibreries, un de contes, "Safata d'entrada", i els llibres "100 motius per ser del Barça" i "100 moments estel·lars del Barça", del qual és coautor.

Dotat amb 6.000 euros, la novel · arribarà als lectors divendres que ve.

Anar al contingut