Espadaler, en una roda de premsa el mes passat amb el director general dels Mossos, Albert Batlle (ACN)
Espadaler, en una roda de premsa el mes passat amb el director general dels Mossos, Albert Batlle (ACN)
Barcelona

Ramon Espadaler, l'home de confiança de Duran que ha rebaixat la tensió a Interior

En una cartera tradicionalment complexa, no ha pogut escapar-se d'algunes polèmiques

Actualitzat

El perfil discret i dialogant de Ramon Espadaler va ser clau perquè Artur Mas el nomenés conseller d'Interior a principi de legislatura. Espadaler tenia el repte de rebaixar la polèmica que havia provocat el seu antecessor, Felip Puig, al capdavant del departament. Home de confiança de Duran i Lleida, s'ha anat distanciant del fons i les formes de Puig i va acabar sacrificant el director dels Mossos d'Esquadra que havia nomenat el seu antecessor, el polèmic Manel Prat.

En aquests dos anys i mig, l'osonenc ha hagut d'afrontar algunes actuacions controvertides dels Mossos, com el "cas Benítez". També ha estat, però, el conseller que ha suprimit l'ús de les pilotes de goma i ha sabut resoldre la complicada situació en què quedaven els Mossos d'Esquadra com a policia responsable de fer obeir la llei durant la consulta del 9-N. Tot just fa una setmana, en la vigília de la campanya antiincendis, també va pacificar la protesta dels bombers voluntaris.

Però en una cartera tradicionalment complexa, no ha pogut escapar-se d'algunes polèmiques, sobretot l'enfrontament "in crescendo" amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Les topades amb el ministeri han estat constants: pel cas de l'espionatge de Método 3, per l'informe de la Policia Nacional que acreditava els cops dels Mossos que van reduir mortalment Benítez o la reivindicació que la policia catalana tingui presència directa a la Interpol. Però especialment dur ha estat el seu enfrontament recent amb el ministre arran de la denúncia de la suposada delació de la Policia Nacional a una cèl·lula jihadista desarticulada pels Mossos.

 

Anar al contingut