Als ramaders obligats a sacrificar vaques ja no els surt rendible produir llet
Des del sindicat han elaborat un decàleg per demanar al Govern més recursos i suport (ACN/Laura Busquets)

Ramaders que es veuen obligats a sacrificar vaques: "Venem llet a 55 cèntims i produïm a 58"

Unió de Pagesos ha protestat davant les portes de grans supermercats per denunciar la "sagnia" que hi ha al sector lleter català.

Pagesos i ramaders han protestat aquest dimarts a les portes de l'Esclat, del Lidl i del Mercadona de Banyoles per denunciar la mala gestió que hi ha en el sector català de la llet i per responsabilitzar les grans cadenes de supermercats dels preus de llet fixats per sota dels preus de cost.

Asseguren que les dades parlen per si soles i denuncien que els últims 25 anys han hagut de tancar el 90% de les explotacions lleteres catalanes. L'any 2001 a Catalunya hi havia 1.224 granges de llet; el 2017 en quedaven 507, i el març del 2023, tan sols 308, segons l'Observatori de la Llet de Catalunya.

"Els números ja no surten"

Els ramaders es veuen obligats a sacrificar vaques per la caiguda de la producció de llet. És el cas de l'Albert Noguer, ramader del Camp de Múnter, que ha explicat la seva situació a TV3:

"Sobrevivim com podem, eliminant els animals menys productius i mirant de tancar els mesos com podem".

L'Albert té una explotació ramadera petita i l'últim any ha hagut de sacrificar sis vaques. Ara té 45 animals que produeixen mig milió de litres de llet a l'any. Els costos de producció, energia, farratges o pinso s'han duplicat, però en canvi els compren la llet un 10% més barata. Segons Noguer, els números ja no surten:

"Ara mateix venem la llet a 55 cèntims i els costos reals de producció se'n van a 56 i 58 cèntims".

 

Possible càrtel entre supermercats

Durant la protesta d'Unió de Pagesos, han vessat cartons de llet tenyits de vermell per simbolitzar la "sagnia" que pateixen a causa dels grans supermercats.

El responsable del sindicat, Marc Xifra, no entén com els cartons de llet que ha comprat per la protesta tenien el mateix preu en els tres supermercats. Els ramaders consideren que s'ha vulnerat la llei de competència i adverteixen d'un possible càrtel.

A més, el sindicat ha presentat aquest dimarts un decàleg de mesures que caldria aplicar per garantir la supervivència del sector. Entre aquestes mesures demanen establir un marc legal que garanteixi als vaquers preus justos de la llet perllongats.

Demanen recursos econòmics i humans

També demanen al govern espanyol que modifiqui la llei estatal per redefinir la quota a partir de la qual es pot parlar d'abús de posició de domini per denunciar la mala praxi de la indústria. A l'estat espanyol un 80% de la llet que es produeix es ven en forma líquida i àcida (iogurts), i d'aquesta un 60% com a marca blanca.

Els ramaders obligats a sacrificar vaques, ja no els hi surt rentable produir llet
A la protesta s'hi han reunit unes cent persones per visibilitzar el seu mal estar (ACN/Aleix Freixas)

Els ramaders demanen que el Govern posi recursos econòmics i humans, i que hi hagi un suport a la producció local i un foment de la diversitat productiva.

L'objectiu és clar: posar fi a la davallada de productors de llet que hi ha a Catalunya en els últims anys, perquè si no, segons Xifra, "en menys de deu anys no quedarà cap granja oberta".

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut