Ralph Barby, el matrimoni d'Altafulla darrere l'última llegenda de la literatura popular

Actualitzat

Aquesta és la història d'un matrimoni literari: Rafael Barberán i Àngels Gimeno.

Sota el pseudònim de Ralph Barby van publicar més d'un miler d'obres. Són el testimoni d'una època, la dels llibres de ficció pulp, que tant es va popularitzar des dels anys 50 als 80.

Però, quan aquell moment va passar, no van deixar d'escriure. Ella, finalment, publicant amb el seu nom. I ell mantenint el seu estil d'escriptura ràpida.

 

 

Rafael Barberán: "La novel·la no la condueixo jo. L'expliquen els personatges. Potser perquè ho tinc jo a dintre, però són els personatges els que expliquen la novel·la."

 

 

Àngels Gimeno: "Mentre tinguem intel·ligència, el nostre cap i bona memòria, sempre estarem escrivint, perquè escriure no és una feina, és un plaer."

 

Un plaer que els ha portat a publicar un miler de títols que es calcula que han llegit 15 milions de persones. Històries de terror, ciència-ficció, de l'Oest... Ralph Barby és l'última llegenda de la literatura popular, dels coneguts llibrets.

 

 

Rafael Barberán: "Els que hem enganxat milions de lectors hem estat nosaltres."

Els problemes de visió d'en Rafael, ara mitigats amb la informàtica, no li van impedir escriure a màquina. Novel·les de menys de cent pàgines creades en set o deu dies. Es coneixen com a literatura "pulp", en referència a la polpa de paper de baixa qualitat que abaratia els costos de publicació.

Rafael Barberán: "Quan jo he acabat la novel·la, un dia o dos després, només un dia o dos després, ella la té corregida i passada a net."

Àngels Gimeno: "T'arribava l'original farcit de faltes i havies de començar, paraula per paraula, a corregir. Un cop corregida, la passava a net."

I, a més a més, hi afegia el contingut que requeria documentació.

 

 

Àngels Gimeno: "Durant molts anys el meu nom no sortia enlloc, però les coses que fas per amor i per estimació... fas el que calgui."

La primera novel·la, "Cinco fosas esperan", la van publicar l'any 1964. Des d'aleshores, no han parat d'escriure.

De fet, la vida d'aquesta parella creativa està construïda a sobre dels llibres, com la casa d'Altafulla on viuen: als fonaments hi ha enterrat un pot de vidre amb tres novel·les de Ralph Barby a dins.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut