Rajoy sobre la moció: "És la interpretació manipulada d'una sentència judicial"

Rajoy acusa Pedro Sánchez de voler arribar a qualsevol preu a la presidència del govern sense passar per les urnes

Actualitzat

Les intervencions de Mariano Rajoy, que se sotmet aquest dijous a una moció de censura per part del Partit Socialista, s'han basat a criticar la pressa amb què s'ha presentat, en considerar que els arguments són "una interpretació manipulada i interessada" de la sentència del cas Gürtel, i a retreure els casos pendents dels socialistes. Rajoy ha acusat Pedro Sánchez de voler arribar a qualsevol preu a la presidència del govern, sense importar-li les conseqüències per al país o els suports que necessiti per tirar-la endavant i per governar.

La sentència del cas Gürtel

El president Mariano Rajoy ha pres la paraula després de l'exposició del diputat socialista José Luís Ábalos. Rajoy ha criticat l'oportunitat dels socialistes a l'hora de presentar la moció, que ha dit que ha estat presentada amb "nocturnitat" i basant-se en una sentència, la del cas Gürtel, que considera que "no condemna penalment el Partit Popular".

 

"Els va faltar temps. A vostès no els agrada que la prudència els desbarati les oportunitats. Sembla que el seu candidat va veure la moció com una epifania, i s'hi va llençar de cap. Hem llegit els motius de la moció: es resumeixen en la interpretació lliure, interessada i manipulada d'una sentència judicial."

 

"Si la sentència és tota la base de la moció, ja poden retirar-la. És una història vella, que ja hem debatut quinze vegades en aquesta cambra. Vostès la treuen sovint, malgrat que no té res a veure amb el meu govern."

 

"Vostè no pot ser president"

El president Rajoy ha sentenciat que Pedro Sánchez no pot ser president del govern perquè no ha passat per les urnes, perquè no té projecte ni suport per governar.

"Vostè no té una idea de país, senyor Sánchez. Vostè no té cap resposta als reptes del futur. Vostè no pot ser president del govern perquè vostè no té el suport dels espanyols i no ha guanyat mai unes eleccions."

 

"Per què he de dimitir?"

Rajoy no veu cap raó per dimitir i considera que Sánchez no té més arguments que parlar en contra d'ell.

"Per què hauria de dimitir si tinc la confiança dels ciutadans i la majoria de diputats d'aquesta cambra i vostè no en té cap? No és raonable que ho faci quan perdi alguna d'aquestes confiances?"

"En democràcia, un dirigent polític marxa quan ho diuen els electors o quan ho diu la cambra. Per això jo soc aquí."

Rajoy ha insistit que Sánchez no s'ha manifestat sobre quina serà la seva política a Catalunya i l'ha acusat de ser ambigu quan parla de diàleg. El president ha afegit que la seva política està basada en el pacte i per això ha consensuat l'aplicació de l'article 155.

"Pretén ser president del govern sense guanyar les eleccions i sense dir a la cambra què pensa fer. Això no és democràcia, senyor Sánchez."

Ha acabat posant en dubte que Sánchez pugui complir el que ha proposat.

"Jo compleixo la meva paraula i vostè no. I això, en política, és molt important."

Rajoy: "Aquesta moció és una trampa"

Mariano Rajoy insisteix a acusar Pedro Sánchez de parar una trampa, ja que la moció no només és per demanar responsabilitats.

"La moció de censura no només és per demanar responsabilitats polítiques i elegir un president i votar el programa d'un nou govern. Aquest és el gran truc, la gran trampa i aquest és el xantatge polític a què dic que sotmet la cambra."

Rajoy demana a Sánchez que entri en temes concrets. Ha fet preguntes concretes sobre la situació a Catalunya.

"Ordenarà a la fiscalia que retiri les acusacions contra les persones processades pel Tribunal Suprem?"
"Assumirà les peticions del president de la Generalitat, el senyor Torra, i dels diputats que li donen suport? És important que ens ho expliqui."
"Donarà suport al dret d'autodeterminació o no?"

També ha interpel·lat Sánchez sobre què vol fer amb els pressupostos, sobre les demandes de la UE, sobre la previsió de dèficit públic i si acceptarà les esmenes que proposa Podem.

Rajoy també ha preguntat si vol continuar amb la reforma de la Constitució i li ha retret que, de la "subcomissió creada, n'ha marxat tothom".

"Com pensa governar?"

El president ha insistit a posar en dubte els suports de què disposaria Sánchez per governar. Ha recordat la seva relació amb Podem, de Pablo Iglesias, però, sobretot, amb els partits independentistes catalans.

Rajoy no ha estalviat a Sánchez recordar-li les seves declaracions sobre el president Joaquim Torra i el suport d'ERC al nou president de la Generalitat.

"Hi ha un tema que, ho sento molt, però li he de preguntar: Com governarà, vostè? Entenc que tindrà un govern en solitari. Pensa que amb 84 diputats es pot governar? Jo ho he fet amb 137 i no és fàcil."


"Creu vostè sincerament que es pot construir alguna cosa amb aquesta situació política i amb aquesta aversió a passar per les urnes? Seria molt negatiu, i ho dic a tots els diputats de la cambra, que aquesta moció de censura tirés endavant."

 

El consens i els pressupostos

Rajoy ha començat la rèplica al discurs de Pedro Sánchez acusant-lo a ell i a José Luis Àbalos de mentir.

El president ha destacat que cap dels dos ha donat resposta a "tres grans qüestions" plantejades. Sobre la sentència, Rajoy ha reiterat que el govern no ha estat condemnat, ni ningú que estigui al govern, ni el PP. Tampoc Sánchez, ha dit, ha respost sobre el casos pendents del Partit Socialista.

També ha retret el "no és no" socialista contra el pressupostos generals de l'Estat afegint que no els poden parlar de consens.

"Senyor Sánchez, com es pot parlar de consens després de marxar de les reunions del pacte educatiu, boicotejar el consens del finançament autonòmic i posar pegues al Pacte de Toledo?"

Rajoy ha dit que no entén com és que mantindran els pressupostos generals de l'Estat i ha afirmat, amb ironia, que deu haver estat Podem qui els ha exigit que els mantinguin.

"Aquí es tracta que el senyor Sánchez arribi. Amb qui? Què importa! Això sí, sense passar per les urnes. Els pressupostos? És igual, fins i tot amb els del PP! Qui es pot prendre seriosament un candidat així?"

"Hem passat del govern Frankenstein al programa Frankenstein. Qui ens havia de dir la setmana passada que l'únic punt del programa del senyor Sánchez és tirar endavant els pressupostos contra els quals va votar. Quina broma és aquesta?"

Rajoy considera que la moció de Sánchez sotmet la cambra a un xantatge per aconseguir la presidència.

"No convé posar Espanya en les seves mans, perquè vostè està disposat a paralitzar la vida pública i posar el país al servei dels seus interessos particulars."

Sobre el programa

Rajoy ha repassat els punts proposats per Sánchez. Un programa que "no és res", ha dit, perquè no depèn d'ell perquè no té majories al Congrés i ha qualificat la situació d'absurda perquè estarà a mercè dels suports que aconsegueixi per tirar endavant tot el que ha proposat.

"El seu programa, que no coneixem, val el que li exigeixin els suports que ha buscat en la seva desesperació. I els pressupostos en són un exemple. Vostè no té cap projecte per a Espanya ni el pot tenir, perquè és pura ambigüitat tàctica."

"Tan aviat parla de nació com d'estat plurinacional, d'una Espanya unida com del dret a decidir. Vol canviar la Constitució, però no sabem per a què. No li demano concrecions perquè seria demanar un impossible."

Rajoy ha resumit el programa de Sánchez en tres objectius: "desmantellament, demagògia i malbaratament", i actuar en profit personal.

"A vostè no li importen els espanyols, sinó fer la traveta al govern."

Ha continuat desqualificant la persona de Sánchez destacant que no veu la realitat i ho vol desfer tot perquè no distingeix el que s'ha fet bé ni reconeix els errors de l'anterior govern socialista.

"Res no ha fet tant de mal als espanyols com els errors que es van acumular en l'última legislatura del seu partit."
"No s'adona que està afectant la imatge d'Espanya? Té daltonisme polític o és mala fe? Per vostè, només existeix una Espanya negra."

Rajoy ha acabat acusant Sánchez d'irresponsable i li ha retret que vol arribar a governar "sense passar per les urnes".

"Des de la sensatesa és impossible aplaudir aquesta moció. Ha estat incapaç de convèncer els espanyols perquè el votin, i no sabem com ha convençut els seus socis. Vostè està plantejant una moció de censura als espanyols perquè no li han fet cas a les urnes. Aquesta és la seva moció de censura real."

 

A Ábalos: "Poden presumir d'incorruptes?"

Rajoy ha començat la sessió en resposta a José Luis Àbalos amb un seguit de preguntes als socialistes sobre les seves imputacions i l'autoritat moral amb què han presentat la moció de censura: "Vostès són la mare Teresa de Calcuta?"

"Potser el PSOE està net? Senyor Ábalos: poden presumir d'incorruptes? Tenen algun processat a les seves files? Tenen algun condemnat a les seves files? Hi ha algú del seu partit acusat de corrupció? Quan arribi la sentència dels EROs es posaran una moció de censura a vostès mateixos?"

Ha seguit el seu discurs demanant quina és l'oferta socialista per millorar el govern.

"Què ofereixen vostès? Quan van posar la moció tenien una única idea, que el president havia de ser el senyor Sánchez. A partir d'aquí, ja veurem. Governaran? Amb qui? Durant quant? És així com volen recuperar la confiança del país?"

 

"La veritable raó és l'afany de Pedro Sánchez"

Rajoy ha conclòs que la veritable raó de la moció de censura és fruit de l'afany de protagonisme de Pedro Sánchez.

"La veritable raó no és cap sentència, o que siguin uns paladins de la lluita contra la corrupció. No coneix cap altre motiu que els afanys del senyor Sánchez. No ens sorprèn, perquè és un gest més d'una sèrie homogènia."

Ha afegit que la moció és només "és una excusa per les urgències de Sánchez d'arribar a la presidència del govern i de no poder arribar-hi com fan els altres, guanyant les eleccions."

El president Rajoy ha repassat els efectes que ha tingut aquesta moció de censura, que ha qualificat d'irresponsabilitat.

"Res en aquesta vida és gratis, tot té un preu, i les responsabilitats, també: el dia que es va anunciar la moció va caure la borsa, i la prima de risc es va disparar un 14% en un sol dia. I no va ser per casualitat: va ser parlar Sánchez de la seva intenció i disparar-se totes les alarmes."
"Aquesta moció, siguin quins siguin els seus objectius, reforça o debilita el consens que necessita la defensa de la Constitució? Incrementa o redueix la influència que els extremistes volen tenir en les coses d'Espanya?"

Rajoy ha reblat les seves afirmacions dient que presentar aquesta moció és "un exercici d'oportunisme" per part del Partit Socialista i, sobretot, de Pedro Sánchez.

 

A José Luis Ábalos

En la resposta a la rèplica d'Ábalos, Rajoy ha retret que no li hagi contestat cap de les preguntes, que no sabés res sobre els casos del País Valencià o els EROs d'Andalusia, i ha dit que això és perquè no té arguments ni res a dir per justificar la moció de censura. Fins i tot ha trobat que és una mala passada de Sánchez que a Ábalos li hagi tocat el paper de defensar la moció de censura.

Ha retret als socialistes que amb els mateixos arguments no donessin suport a Pablo Iglesias. Ha insistit en la manipulació de la interpretació de la sentència, i en la pressa amb què s'ha presentat la moció de censura; fins i tot, "mal redactada".

"Ha plantejat una moció amb presses, amb un text que no ha redactat un professor de literatura, i no ho atribueixo a Sánchez: és una moció precipitada, atrabiliària i mal encarada."

Sobre els suports amb què compta la moció, Rajoy ha criticat que a Sánchez no li importin ni les conseqüències ni els vots que està disposat a acceptar.

"Amb quins suports governarà? És igual. En quina situació queda Espanya? No li importa. La prima de risc: què és això? Aquí, l'important és que Sánchez arribi al govern. Pot governar amb Bildu o amb qui sigui. Això que estic dient no és una ocurrència meva, això ho han dit vostès."

"No importa què faci amb el nou govern, a banda de derogar el que vam fer els que vam treure Espanya de la crisi i vam aconseguir que es tornés a crear ocupació. L'important és arribar-hi com sigui."

Mariano Rajoy ha citat diversos líders socialistes en contra dels vots dels grups independentistes catalans i bascos per tirar endavant la moció.

ARXIVAT A:
Moció de censuraPPPSOEMariano RajoyPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut