Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Madrid

Rajoy situa Sáenz de Santamaría de vicepresidenta i portaveu, De Guindos, a Economia, i Fernández Díaz, a Interior

Mariano Rajoy ha nomenat ministra de presidència i vicepresidenta primera del govern a Soraya Saénz de Santamaría, a Luis de Guindos ministre d'Economia i a Cristóbal Montoro com a ministre d'Hisenda. A Exteriors hi ha posat José Manuel García Margallo i a Interior, Jorge Fernández Díaz. La cartera de Defensa la tindrà Pedro Morenés i Alberto Ruiz-Gallardón la de Justícia. A càrrec del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social hi haurà Fátima Báñez, mentre que José Manuel Soria serà el titular d'Indústria, Energia i Turisme i Ana Pastor, del departament de Foment. Ana Mato ocuparà la cartera de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, mentre que el nou ministre d'Educació serà José Ignacio Wert. Completa el govern Miguel Arias Cañete, que serà el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Redacció Actualitzat
Rajoy ha conformat un gabinet amb 13 ministres, 9 homes i 4 dones, de manera que serà el més reduït de l'etapa democràtica, amb una cartera menys que les que va tenir l'executiu de José María Aznar del 1996.

El nou govern té una vicepresidència menys que l'últim de José Luis Rodríguez Zapatero, que comptava amb una vicepresidència d'Afers Econòmics i una altra de Política Territorial. Això no obstant, en l'única vicepresidència del gabinet, que ocupa Soraya Sáenz de Santamaría, s'acumulen els càrrecs de vicepresidenta primera, ministra portaveu i també ministra de la Presidència.

Al mateix temps, es reorganitza l'àrea econòmica, amb Cristóbal Montoro com a titular d'Hisenda i Administracions Públiques i Luis de Guindos com a responsable d'Economia.

Pel que fa a la paritat, la Llei d'Igualtat, aprovada el 2007 durant el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero, estableix en l'article 16 que "els poders públics procuraran atendre el principi de presència equilibrada de dones i homes en els nomenaments i designacions dels càrrecs de responsabilitat que els corresponguin". En els seus primers gabinets, Zapatero va tenir el mateix nombre d'homes i dones, un principi que sempre va tractar d'aplicar en tots els seus gabinets, si bé en l'última reestructuració els homes van superar en un al nombre de dones.

El president del govern espanyol, ha comunicat aquesta tarda al rei Joan Carles la composició del seu primer govern, que després ha fet pública. Un govern que Rajoy ha aconseguit mantenir en secret fins a l'últim minut. Aquest dijous, els ministres del govern de Mariano Rajoy juraran o prometran el càrrec davant del rei a les 11 del matí, al Palau de la Zarzuela.


El cartipàs del primer govern de Rajoy

Ministra de Presidència i vicepresidenta primera del govern: Soraya Sáenz de Santamaría

Ministre d'Economia i Competitivitat: Luis de Guindos

Ministre d'Hisenda: Cristóbal Montoro

Ministre d'Afers Exteriors i Cooperació: José Manuel García Margallo

Ministre de Justícia: Alberto Ruiz-Gallardón

Ministre d'Interior: Jorge Fernández Díaz

Ministre d'Agricultura: Miguel Arias Cañete

Ministre d'Indústria, Energia i Turisme: José Manuel Soria

Ministra de Sanitat: Ana Mato

Ministra de Foment: Ana Pastor

Ministre de Defensa: Pedro Morenés

Ministre d'Educació, Cultura i Esports: José Ignacio Wert

Ministra d'Ocupació i Seguretat Social: Fátima Báñez


Majoria d'advocats, homes i amb una mitjana de 56 anys

El nou president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha revelar el secret millor guardat: els noms dels seus ministres. El seu equip serà el més reduït de la història de la democràcia amb tretze carteres. Rajoy ha trencat la paritat que havia caracteritzat Zapatero i ha dissenyat un executiu format per nou homes i quatre dones. La mitjana d'edat és de 56 anys. La més jova és Soraya Sáenz de Santamaría que té 40 anys i el més gran és el titular d'Afers Exteriors, José Manuel García Margalló, que en té 67.

Per representació territorial, els més nombrosos són els ministres procedents de Madrid: un total de cinc. Hi ha dos andalusos, una ministra de Castella i Lleó, un canari, un valencià, un basc, una gallega i un català.

Més de la meitat dels ministres –set-, tenen estudis en dret i quatre en economia. Aquí està inclosa la nova ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que té les dues llicenciatures. A més, hi ha una metge, un enginyer industrial i una ministra amb estudis en ciències polítiques i sociologia. Només dos ministres tenen un màster: Ana Pastor en "gestió d'empreses" i José Ignacio Wert en Sociologia.

La meitat dels ministres tenen Twitter.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut