Marsella

Rajoy recepta una reforma laboral i del sistema financer per a la revifada d'Espanya

Mariano Rajoy té aquest dijous una oportunitat per mostrar-se com un líder sòlid davant Europa. Ell és el futur president espanyol i el continent en pes vol saber quin és el seu full de ruta per regenerar l'economia d'Espanya. Fins ara, Rajoy ha guardat les seves receptes amb pany i forrellat i només comptats mandataris internacionals les han sabut de primera mà en diferents contactes bilaterals. Rajoy finalment, ja ha donat algunes pistes en públic en la seva participació al congrés del Partit Popular Europeu que es fa a Marsella.

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy, ha avançat algunes de les reformes que durà a terme, com la reforma del mercat laboral, la reestructuració del sistema financer i l'aplicació de la reforma constitucional per complir l'equilibri pressupostari. Amb aquestes reformes, ja ha avançat als mandataris europeus que Espanya serà un soci fiable.

En el primer punt, el de la reforma del mercat laboral, el president electe vol refer tot el que convingui per flexibilitzar el mercat i facilitar la incorporació dels joves.

Pel que fa a la reestructuració del sistema financer, Rajoy es planteja restablir la fluïdesa del crèdit cap a les famílies i les empreses per garantir el creixement.

I amb l'objectiu de complir l'equilibri pressupostari es compromet a avançar en la consolidació fiscal i complir amb els objectius de dèficit. L'austeritat, diu, serà clau per aconseguir-ho.

Rajoy, a la prèvia a la cimera clau de la UE per salvar l'euro, ha mostrat el seu suport al president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, pel que fa a la reforma dels tractats de la Unió, tot i que és l'encara president Zapatero qui fixarà la posició espanyola en la cimera que comença aquest dijous.

Abans, Rajoy s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. Rajoy li ha assegurat que Espanya complirà amb el dèficit i amb els compromisos de reforma adquirits.

El president de la Comissió Europea vol que la cimera d'avui a Brussel·les serveixi per garantir al món la "irreversibilitat" d'Europa: "Tot el món mira ara Europa i el món espera de nosaltres no només problemes nacionals, sinó més solucions europees". I és que al seu parer, en el fons de la crisi hi ha un problema de confiança i de credibilitat i s'ha de demostrar que, de forma conjunta, es pot demostrar que no hi ha marxa enrere respecte a l'euro. Per aquesta raó, Barroso ha demanat a tots els líders europeus disciplina i convergència.

El president de la CE s'ha reunit amb el futur president espanyol, Mariano Rajoy, per saber de primera mà quin són els seus plans econòmics. Qui també s'ha interessat pel rumb que prendrà Espanya en els pròxims mesos són el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, que també s'han reunit amb Rajoy.

Només aquests mandataris europeus i el secretari del Tresor nord-americà, Thimoty Geithner, sabien fins ara quines eren les intencions de Rajoy, que aquest dijous a la tarda ha avançat en públic al congrés del PPE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut