Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu.
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu.
Madrid

Rajoy rebaixa a "eslògan" la reforma constitucional del PSOE

El president espanyol es mostra disposat a dialogar amb Mas i els partits de la cambra baixa sobre Catalunya

RedaccióActualitzat

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat en la sessió de control al Congrés que té diverses línies d'actuació respecte a Catalunya. A una pregunta del líder de l'oposició, Pedro Sánchez, sobre les mesures que pensa impulsar després del 9-N, Rajoy s'ha mostrat disposat a dialogar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i amb el PSOE i la resta de grups a la cambra baixa sempre que no "sigui per liquidar la sobirania nacional o pretendre establir dret d'autodeterminació", perquè aquestes posicions "no les podria acceptar de cap de les maneres".

Rajoy ha tornat a negar la possibilitat d'una reforma federal de la Constitució i ha acusat els socialistes de només fer eslògans i no concretar en què consisteix la seva proposta. "A veure si som seriosos i ens deixem d'eslògans i titulars", ha etzibat a Sánchez, que li ha tornat a insistir en la reforma de la Constitució i li ha advertit que si continua girant l'esquena al problema polític acabarà formant part del problema. El líder del PSOE ha dit que és l'hora de recompondre consensos i ha defensat la seva reforma per regenerar la vida democràtica i "blindar drets socials que avui són amenaçats amb crisi i les polítiques pel govern" del PP.

Rajoy ha definit al Congrés les cinc línies d'actuació: "Mantenir l'estabilitat política, la continuïtat de les reformes i l'exercici de govern responsable per consolidar la sortida de la crisi i recuperar la feina i el benestar dels ciutadans"; "seguir col·laborant i dialogant amb la Generalitat i altres governs autonòmics per resoldre, com hem fet els darrers anys, l'impacte de la crisi" amb el fons de liquiditat autonòmic o el pagament a proveïdors; "defensar els meus parers polítics com la sobirania nacional i la validesa de la Constitució espanyola"; "dialogar amb la Generalitat com amb qualsevol altre govern autonòmic", aquest cop "sobre temes d'interès per als ciutadans -en aquest sentit, ha assegurat que "el senyor Mas va enviar un document no fa gaire sobre el qual estic disposat a parlar"-, i, finalment, el cap de l'executiu espanyol s'ha mostrat disposat a "escoltar propostes d'aquesta cambra".

Als passadissos del Congrés, Rajoy ha assegurat que respectarà el que decideixi la fiscalia sobre si presenta o no una querella, "sigui una cosa o una altra". "Aquesta és l'obligació del govern", ha insistit.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut