Madrid

Rajoy: "Ni la competència que demanen és transferible ni el propòsit és conforme a la llei"

El president del govern espanyol ha afirmat que ni la competència que demana el Parlament català és "transferible", "ni el propòsit és conforme a la llei."

Carla PedretActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha pujat a la tribuna d'oradors tot just han acabat els discursos dels tres diputats catalans que han anat al Congrés per demanar la delegació de la competència per fer un referèndum.

Rajoy ha iniciat la seva intervenció dirigint-se a tots els ciutadans, "especialment als catalans". Com a president del govern, "lluito pels drets i les llibertats de tots i defenso la permanència d'Espanya a Catalunya", perquè "no concebo una Catalunya fora d'Espanya ni una Catalunya fora d'Europa."

"No concebo una Catalunya fora d'Espanya ni una Catalunya fora d'Europa"

Rajoy ha assegurat que "no és possible atendre" la petició del Parlament català perquè "no ho permet la Constitució. És una competència indelegable" (...) "Un referèndum és un dret fonamental i ha de ser regulat per una llei orgànica", que ha de ser gestionada per l'Estat. Tampoc no està permès autoritzar un referèndum que tingui un propòsit contrari a la Constitució. "Aquest referèndum pretén reclamar una sobirania que no existeix, perquè la nostra Constitució no la reconeix."

"No em demanin que incompleixi la llei. No em demanin que em salti la sobirania nacional". "No serveix de res vestir les reclamacions de caliu popular. La Constitució garanteix certs drets, encara que els seus titulars se'n vulguin desprendre. No es tracta d'una qüestió política. No és una cosa que jo i el senyor Mas -que no ha vingut- puguem resoldre amb un cafè o amb 500 perquè és una potestat que la Constitució ens nega."

"No serveix de res vestir les reclamacions de caliu popular"

El president del govern espanyol ha dedicat una part del seu discurs a opinar sobre arguments contraris a la política de l'estat espanyol a Catalunya. "No és veritat que a Catalunya es visqui una pressió insuportable", que "es persegueixi la llegua i la cultura" o que es posin pals a les rodes del benestar dels ciutadans.

Mariano Rajoy ha volgut mantenir distàncies amb el procés que s'està duent a terme Escòcia. "Respon a una situació històrica i constitucional molt diferent. Si Escòcia tingués la meitat de la meitat de les competències que té Catalunya, no es prendrien tantes molèsties."

Sobre el dret a decidir, el president del govern espanyol ha assegurat que "ningú el discuteix", però "el dret a decidir sobre el seu futur polític el té el conjunt del poble espanyol i no només una part del mateix. Tal com plantegen vostés el dret a decidir, estan privant a la resta dels espanyols de decidir que volen per al seu país".

 "Catalunya seria més pobre, sortiria de la UE 'sine die', de l'euro i de l'ONU"

Rajoy també ha parlat de les conseqüències d'una hipotètica independència i ha demanat sinceritat. "Catalunya seria més pobre, sortiria de la UE 'sine die', de l'euro i de l'ONU". Els catalans "perdrien tots els drets que tenen com a espanyols i no podrien entrar a la seva pàtria. Perdrien els ajuts agrícoles i sortirien del mercat únic", tan valuós per a les exportacions catalanes. "El que ofereixen vostès és l'illa de Robinson Crusoe. Han d'explicar amb sinceritat les conseqüències d'allò que proposen. És el mínim que es mereixen els ciutadans de Catalunya."

"Espero que les meves paraules hagin servit perquè ens entenguem una mica millor". Rajoy ha apel·lat com a solució a una reforma de la Constitució. "Si no se'ls dóna la satisfacció no és perquè no se'ls entengui", sinó perquè no tenen raó. "No puc dialogar sobre la sobirania perquè no és meva. El senyor Mas, tampoc".

El president espanyol ha acabat la seva intervenció apel·lant al consens de la transició: "Estem millor junts que separats".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut