El president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
Madrid

Rajoy: "La Constitució es pot reformar, però ara és prioritari defensar-la"

El president del govern espanyol manté que es veu obligat a recórrer contra el decret de convocatòria perquè atribueix el dret a votar als catalans i l'hi treu als espanyols, per la qual cosa "atempta greument" contra la Constitució

"És un recurs demagògic apel·lar a una cosa que sona bé", diu Rajoy contra el dret a decidir

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat que està obligat a presentar els recursos contra el 9-N perquè "ni pel seu objectiu ni pel procediment" la llei de consultes i el decret de convocatòria són compatibles amb la Constitució, ja que atempten contra el dret de tots els espanyols de decidir sobre el seu país.

Rajoy ha reiterat la seva argumentació que la consulta és inconstitucional perquè atempta contra la "indissoluble unitat d'Espanya" i el que estableix l'article 1 de la Carta Magna, que dicta que la sobirania espanyola resideix en el conjunt del poble espanyol. Ho ha fet en una roda de premsa on ha admès tres preguntes, i en què ha subratllat que el seu govern no es mourà ni un mil·límetre de la posició que va fixar ja el 12 de desembre del 2013. A més, s'ha emparat en els resultats electorals obtinguts i en el pronunciament del TC del 24 de març contra la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya per mantenir la seva línia d'actuació.

"La consulta és profundament antidemocràtica"

Segons ell, el govern català està atribuint un dret als catalans que pertany a tots els espanyols, i per aquest motiu ha conclòs que "la consulta és profundament antidemocràtica".

"No és admissible contraposar llei a democràcia, perquè sense llei no hi ha democràcia ni respecte per la voluntat dels ciutadans, ni política".

En aquest sentit, en referència al dret a decidir, Rajoy ha considerat que "és un recurs demagògic apel·lar a una cosa que sona bé".

Responsabilitat

Rajoy també ha acusat directament Mas de trencar els "llaços de germandat" que han unit Catalunya i la resta d'Espanya durant tants anys i l'ha assenyalat com a responsable.

"Qui ha posat en marxa tot això és el responsable".

Un "diàleg permanent" enfront d'una "política de fets consumats"

El president del govern espanyol ha afirmat que el seu executiu ha mantingut "un diàleg permanent amb la Generalitat", mentre que ha acusat la Generalitat de practicar "una política de fets consumats" amb la pretensió d'obligar-los a acceptar les seves decisions unilaterals i a trobar les vies legals per dur-les a terme.

Reforma de la Constitució?

Tampoc en aquesta ocasió, i malgrat insistir que estan oberts al diàleg, el president del govern espanyol no ha proposat cap alternativa per solucionar el conflicte de relacions entre Catalunya i Espanya.

Respecte a una possible tercera via per buscar millorar aquest encaix, Rajoy ha afirmat que "les lleis es poden canviar, però sempre pels camins establerts", i ha dit que, que en qualsevol cas, ara no és la prioritat del seu executiu:

"La Constitució es pot reformar, però ara és prioritari defensar-la"

"Estem encara a temps de redreçar el rumb"

Pel que fa a les perspectives de futur, el cap de l'executiu espanyol ha afirmat que encara s'està a temps de redreçar el rumb, i que ell no preveu que la Generalitat pugui desoir el que dicti el Tribunal Constitucional.

"No em plantejo cap escenari diferent que Mas compleixi la llei"

Anar al contingut