El cap de l'executiu espanyol, la ministra de Foment i el president de Castella i Lleó -darrere Rajoy-, durant el viatge inaugural de l'AV…
El cap de l'executiu espanyol, la ministra de Foment i el president de Castella i Lleó -darrere Rajoy-, durant el viatge inaugural de l'AVE que enllaça Valladolid, Palència i Lleó (EFE)
Palència

Rajoy inaugura l'AVE entre Valladolid i Lleó, que té via única la meitat del traçat

El Ministeri de Foment vol estendre l'alta velocitat a la majoria de capitals de província abaratint els costos

RedaccióActualitzat

Nova inauguració d'un tren d'alta velocitat. Aquesta vegada ha estat l'AVE Valladolid-Palència-Lleó. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estrenat aquesta infraestructura, acompanyat de la ministra de Foment, Ana Pastor, i el president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera. Rajoy ha destacat la importància de l'obra: "Aquesta nova línia d'alta velocitat és ja una de les nostres grans infraestructures. Però un projecte d'enginyeria d'aquesta magnitud troba el seu millor fonament en el servei a llarg termini i la utilitat que aportarà a milions de persones en el seu dia a dia."

Aquesta línia de 166 quilòmetres, en la qual s'han invertit més de 1.600 milions, arriba amb una particularitat insòlita: serà un AVE de via única en més de la meitat del traçat. La infraestructura (ponts, túnels i plataforma) està preparada per a la doble via, però la superestructura (vies, electrificació i senyalització) només s'ha fet per una de sola. L'explicació la dóna el vicedegà del Col·legi d'Enginyers de Catalunya, Josep Maria Rovira: "Dilapidar les inversions per donar compliment a l'objectiu polític del PP i també del PSOE d'arribar a totes les capitals de província, sigui el cost que sigui. Per tant, com que hi ha llocs on no hi haurà demanda mai, es posa una sola via."

Aquest sistema, amb les limitacions que representa, també s'adoptarà a la línia d'alta velocitat entre València i Castelló, que s'inaugurarà a finals d'any. "L'AVE s'instal·larà sobre la via actual, amb un tercer fil, i això vol dir que la velocitat quedarà limitada a la capacitat que té actualment la línia de València", explica Josep Maria Rovira.

L'anècdota de la inauguració d'aquest dimarts ha passat a l'estació de Palència, on Rajoy ha descobert una placa que corresponia a l'estació de Lleó. Els actes protocol·laris s'han fet a corre-cuita i s'han endut la placa de l'AVE cap a l'estació que li tocava.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut