Les companyies de l'Ibex 35 han quadruplicat el nombre de societats a paradisos fiscals des del 2009 (EFE)
Rajoy hauria demanat a 8 empreses de l'Ibex pagar una campanya contra el procés (EFE)
Madrid

Rajoy hauria demanat a 8 empreses de l'Ibex pagar una campanya contra el procés

Segons El Confidencial, CaixaBank, Santander, BBVA, Telefónica, Repsol, Iberdrola, El Corte Inglés i Inditex van canalitzar la campanya internacional a través de l'Institut Elcano

RedaccióActualitzat

El govern de Mariano Rajoy va demanar la tardor del 2017 a 8 grans bancs i empreses de l'Ibex-35 que l'ajudessin a neutralitzar el missatge independentista a l'estranger.

Ho afirma el digital El Confidencial, que diu que la llavors secretària d'Estat de Comunicació de Rajoy, Carmen Martínez, va convocar directius d'aquestes entitats per demanar-ho.

A través de l'Institut Elcano

Els directius de CaixaBank, Santander, BBVA, Telefónica, Repsol, Iberdrola o Inditex van acceptar-ho i també van acceptar utilitzar el Reial Institut Elcano per fer-ho.

Felip VI amb el comitè científic del Reial Institut Elcano, del qual és president d'honor (EFE)


Aquest institut, creat el 2001 i presidit pel rei Felip VI, té totes aquestes empreses al patronat, i així van evitar fer la impressió que pagaven res al govern espanyol.

Segons el digital, el finançament de la campanya va pujar a uns 250.000 euros, i va consistir en 7 actes públics a París, Londres, Brussel·les, Berlín, Roma, Nova York i Washington.

Borrell, Rosell i Gay de Montellà

A aquests actes, celebrats entre el 6 de novembre i el 19 de desembre del 2017, s'hi hauria convidat periodistes, polítics, acadèmics i membres de "think tanks" d'aquests països.

Hi haurien participat, entre d'altres, l'actual ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, i els líders patronals Joan Rosell i Joaquim Gay de Montellà.

També el recent candidat del PP a Barcelona Josep Bou i la directora de la Fundació Felipe González, Rocío Martínez-Sampere.
 

El digital assegura que aquest finançament extra de l'Elcano, que llavors ja tenia el pressupost anual compromès, el van haver de validar els presidents de les 8 entitats implicades.

També que els actes es van basar en l'informe "El procés independentista català: com hem arribat fins aquí", presentat per l'Instituto Elcano el 24 d'octubre del 2017 a Madrid.

Reunió del comitè científic del Real Instituto Elcano


Crítiques de l'Elcano a Rajoy

Es dona la circumstància que aquest "laboratori d'idees" o "think tank" va criticar el 2014 l'estratègia del govern de Mariano Rajoy amb l'independentisme català.

De fet, pocs mesos després de la campanya demanada per Rajoy, l'informe anual de l'Elcano va retreure-li "l'absència d'una estratègia de comunicació" internacional.

Aquest informe va vaticinar llavors que la incidència al món del relat independentista català augmentaria en el futur.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut