Rajoy, en una imatge d'arxiu, al Senat. (Foto: EFE)
Rajoy, en una imatge d'arxiu, al Senat. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy estudia revelar els noms dels grans defraudadors, però descarta fer-ho amb l'amnistia fiscal

El govern espanyol estaria estudiant fer pública una llista amb els grans defraudadors, segons ha explicat Mariano Rajoy a la sessió de control al Senat. El president espanyol descarta, però, difonfre els noms d'aquells que es van acollir a l'amnistia fiscal.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que no publicarà la llista del acollits a l'amnistia fiscal perquè incompliria la llei. L'article 95 de la Llei de Protecció de Dades diu que la informació de caràcter reservat obtinguda per l'administració tributària ha de ser usada només per als tràmits per als quals les dades han estat demanades. La informació, ha explicat Rajoy, no pot ser cedida a tercers, excepte per col·laborar en la investigació i la persecució de delictes. El govern, però, estudia diverses modificacions legals per fer pública una llista de grans defraudadors, segons ha detallat Rajoy a la sessió de control al Senat.

Aquesta ha estat la resposta del president espanyol al senador del Grup Mixt Jesús Iglesias, que li ha recriminat que no es publiqui la llista de les persones físiques i jurídiques acollides a l'amnistia, que, al seu parer, té tots els indicis d'haver-se convertit en una "gegantina rentadora de blanqueig de capitals". Rajoy ha afirmat que no se li pot demanar al president de manera "tan nítida i palmària" que no compleixi una llei que a més "és molt clara" i està en vigor des de fa més de 30 anys.

Sobre l'amnistia fiscal, Rajoy ha apuntat que aquest tipus de procediment no és nou ni a Espanya ni a cap país del món, ja que altres països com els Estats Units, el Regne Unit, Itàlia o Alemanya, també han seguit les recomanacions de l'OCDE i han posat en marxa aquest tipus de processos. Així mateix, ha asseverat que, en aquesta ocasió, el procés de regularització obliga a la identificació real dels titulars de béns i drets, és transparent en l'accés dels funcionaris de l'administració tributària a les dades i en cap cas "esborra, nega o encobreix" delictes.
Anar al contingut