Madrid

Rajoy: "El govern no ha canviat ni pensa canviar la seva política antiterrorista"

Davant de les expectatives creades pel pla d'Interior per facilitar la reinserció de presos per delictes de terrorisme, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut deixar molt clar que, en cap cas, la proposta suposa un gir en la política penitenciària del seu executiu. Així doncs, ha dit, el nou programa no suposa cap benefici penitenciari ni tampoc cap modificació en la política antiterrorista.

RedaccióActualitzat
"El govern no ha canviat ni pensa canviar la seva política antiterrorista i manté la mateixa posició de sempre: que ETA ha de desaparèixer. Aquest és l'únic camí, i complir la llei", ha assegurat Rajoy després de reunir-se a La Moncloa amb el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen. En la mateixa línia, el president espanyol ha manifestat: "No hi ha res a negociar amb ETA. No ho hem fet ni ho farem".

Rajoy ha fet seves les paraules del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que el pla està dirigit a presos que s'hagin desvinculat "de manera clara, pública i solemne de la banda i que treballin en la seva reinserció". I ha afegit: "Si ja tenim en vigor Nanclares, és molt millor que hi hagi gent que al final demani perdó, que se'n penedeixi".
 
El Ministeri de l'Interior ha posat en marxa un programa integral per facilitar la reinserció de presos per delictes de terrorisme, que estiguin vinculats a ETA, als GRAPO, als grups jihadistes i fins i tot al crim organitzat. El pla també pretén evitar que aquests presos es radicalitzin a les presons.

Els interns que s'incorporin participaran en "aules" per educar-los "en els valors de convivència". A més, tindran accés a formació per facilitar la seva inserció en la vida laboral quan recuperin la llibertat i podran fins i tot ser traslladats a centres penitenciaris propers al seu domicili, tot i que Interior adverteix que el pla no preveu "acostaments automàtics".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ja avançava, però, que els terroristes que s'acullin al pla hauran de mostrar la seva voluntat "de deixar enrere el terrorisme de manera clara, solemne i pública" i que "acollir-se al pla és una condició necessària, però no n'hi ha prou" per acostar els presos d'ETA, que també hauran de complir amb la llei penitenciària.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut