Sáenz de Santamaría al costat de Rajoy durant el debat contra la corrupció. (Foto: EFE)
Sáenz de Santamaría al costat de Rajoy durant el debat contra la corrupció. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy defensa Mato i recorda que el jutge no considera que hagi comès delicte

El president espanyol ha dit que citava l'exministra per ser "just"

Actualitzat

Rajoy s'ha referit per primer cop a la dimissió de la ministra Ana Mato per recordar que la sentència del jutge Ruz no considera que hagi comès un delicte en relació amb el cas Gürtel. En el debat del Ple del Congrés dedicat precisament a la corrupció, el president del govern espanyol ha defensat d'aquesta manera una de les peces més fidels del seu govern i del PP des de temps d'Aznar. 

A l'inici de la seva intervenció de rèplica, Rajoy ha donat a entendre que no volia caure en el "i tu més" i que no volia citar noms d'uns i altres esquitxats per la corrupció, però que faria una "excepció" amb un nom, el d'Ana Mato. Aleshores, ha volgut "reproduir" sense fer "cap judici de valor" que, segons el jutge, la ministra de Sanitat pot ser "partícip a títol lucratiu" dels regals de la trama Gürtel, però que no figura com a imputada. 

Ser "just" amb Ana Mato

Rajoy ha ressaltat que la ja exministra tampoc figura entre els responsables civils subsidiaris i que "únicament" apareix el seu nom en un dels apartats on es diu que cal que comparegui en qualitat de partícip a títol lucratiu. I tot seguit ha explicat que aquesta figura al·ludeix a qui "ignora" l'existència de la comissió d'un delicte perquè, d'altra forma, seria un cas de complicitat o encobriment.

Per això ha subratllat que queda "fora de tot dubte" que el jutge no ha considerat que Mato hagi participat en un delicte. "Si el president del govern espanyol vol ser just té l'obligació de citar qui acabo de citar en aquesta cambra, el jutge Ruz", ha proclamat rebent els aplaudiments del banc dels populars. 

"Reconec que en el meu partit hi ha hagut problemes"

Rajoy ha assegurat a continuació que la corrupció és un tema "seriós" que genera "moltes desconfiances i preocupa tothom" i que ell s'ho pren "seriosament". "Per això sóc aquí, he vingut de bona fe. He vingut a aportar algunes idees que poden ser útils per superar una situació difícil que està passant al nostre país", ha dit abans de demanar disculpes a la cambra perquè en el seu partit "hi ha hagut problemes importants".

Rajoy ha afirmat que no li agradaria que quedés el missatge davant de l'opinió pública que el govern espanyol no fa "res" contra la corrupció perquè "no és veritat". Tot i que ha admès retard a aprovar les lleis anticorrupció, ho ha justificat per la "llarga" tramitació parlamentària amb l'objectiu de buscar acords amb els partits de l'oposició.
 

Anar al contingut