Madrid

Rajoy defensa la seva gestió en un debat marcat pels retrets sobre pactes i corrupció

Iglesias ha garantit que el referèndum d'autodeterminació a Catalunya no serà una "línia vermella" en les negociacions posteriors als comicis

Actualitzat

El president del govern espanyol en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, ha defensat la seva gestió de la crisi econòmica davant dels atacs que li han fet els seus rivals en el debat a quatre d'aquest dilluns a la nit. Rajoy ha avisat els seus adversaris que, tot i que "predicar és molt fàcil", governar és difícil.

"Aquí no s'hi ve a fer pràctiques, al govern s'hi ve amb la lliçó apresa"

Rajoy, que ha demanat que es deixi governar a la llista més votada per evitar unes terceres eleccions, ha retret als altres tres candidats que tinguin una "visió força trista" del país. Tant el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, com el d'Units Podem, Pablo Iglesias, han retret al popular la seva "autocomplaença". Sánchez ha augurat un empitjorament de la situació si, a partir del 27 de juny, Rajoy continua a La Moncloa:

"Si continua al capdavant del govern, previsiblement hi haurà més retallades i noves pujades d'impostos a la classe mitjana i treballadora i previsiblement continuarem tenint casos de corrupció setmana rere setmana"

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha centrat part de les seves intervencions a atacar Iglesias, a qui ha acusat de voler importar a Espanya el "model grec" del "corralito". Rivera també ha acusat el líder de Podem d'haver rebut diners del govern veneçolà de Nicolás Maduro, quan Iglesias ha afirmat que la seva formació era l'única que no demanava crèdits als bancs:

"No ens doni lliçons, torni allò que hagi de tornar i vagi a l'Assemblea veneçolana a dir on ha posat els diners"

Els atacs de Rivera han rebut com a resposta d'Iglesias una comparació amb el PP, que ha afirmat que, "entre la còpia i l'original", es quedava amb l'original.

Retrets de Sánchez a Iglesias

En les seves dues primeres intervencions, el candidat del PSOE ha atacat Iglesias recordant que, si ell ara no és el president del govern és pel "vot conjunt" de Rajoy i el líder de Podem. Tanmateix, Iglesias s'ha mostrat força conciliador amb Sánchez i ha obert la porta a un govern de coalició, que presideixi qui obtingui més vots. El líder de Podem ha demanat a Sánchez que expliqués si optaria per un pacte amb el PP o bé amb les esquerres i, en un moment que el socialista l'acusava d'intransigència, li ha xiuxiuejat:

"No sóc jo, no sóc jo, Pedro. L'adversari és Rajoy"

Tot i que no ha protagonitzat el debat, Catalunya ha estat un dels altres temes que ha enfrontat els quatre candidats. Iglesias ha garantit que el referèndum d'autodeterminació a Catalunya no serà una "línia vermella" en les negociacions posteriors als comicis.

Esquerra 'comenta' el debat a YouTube

Un dels partits que no estava representat en el debat a 4, Esquerra Republicana, ha respost amb una retransmissió a YouTube paral·lela a la conversa entre els quatre candidats. Els candidats al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà; l'aspirant a senador Santiago Vidal; el conseller de Salut, Toni Comín, i la secretària general del partit, Marta Rovira, han seguit plegats el debat, fent bromes i menjant crispetes. Quan la retransmissió a YouTube s'ha interromput, els republicans han continuat l'emissió a través de Periscope.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut