El president espanyol Mariano Rajoy
El president espanyol Mariano Rajoy
Madrid

Rajoy declararà presencialment com a testimoni pel cas Gürtel el 26 de juliol

El president del govern espanyol haurà de comparèixer personalment davant l'Audiència Nacional i no podrà declarar per videoconferència, com havia demanat el PP

RedaccióActualitzat

El president espanyol Mariano Rajoy haurà de declarar presencialment a l'Audiència Nacional com a testimoni pel cas Gürtel el 26 de juliol. Així doncs, el cap de l'executiu haurà de comparèixer a la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares i no a través de videoconferència com havia demanat el PP, segons han determinat els jutges de la sala segona de l'Audiència, excepte el magistrat Ángel Hurtado, que ha emès un vot particular.

El tribunal justifica la compareixença presencial perquè no ha de comparèixer com a president sinó "com a ciutadà espanyol". A més, emmarca la compareixença dins "la normalitat democràtica":

La sala ha mantingut la data proposada. Un dels motius que havia al·legat el PP per declarar per videoconferència era la seguretat. En aquest sentit, el tribunal considera "procedent adoptar les mesures que siguin necessàries per preservar la seva imatge institucional" i recorda que la seu de l'AN té mesures de seguretat més grans que les d'altres seus institucionals o empresarials on Rajoy ha anat.

La decisió del tribunal s'ha fet pública quan Mariano Rajoy estava participant en una cimera hispanolusa amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa.

♦Es reprèn el judici del cas Gürtel i cap dels 37 acusats s'hi presenta♦

El tribunal de l'Audiència va citar Rajoy com a testimoni després d'admetre la petició de l'acusació popular de l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que havia demanat que el president espanyol testifiqués per aclarir l'existència de la comptabilitat paral·lela del partit.

El president espanyol haurà de declarar si va existir una caixa B en el Partit Popular durant la seva etapa de secretari general i com a director en diverses campanyes electorals que s'investiguen en aquesta causa. En concret, el citen per declarar per la primera època del cas, del 1999 al 2005.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut