Madrid

Rajoy anuncia un segon decret per sanejar el sistema financer i no descarta injectar diner públic

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns que divendres vinent l'executiu aprovarà un segon decret per sanejar el sistema financer, que servirà perquè en el futur totes les entitats quedin capitalitzades, tot i que ha aclarit que només s'utilitzarà diner públic "en una situació límit". Per Rajoy, l'entrada de capital públic en aquesta operació "no està decidida", però "si fos necessària per salvar el sistema financer" no hi renunciaria, tal com ja s'ha fet en el passat a altres països europeus i també a Espanya.

RedaccióActualitzat
En una entrevista a Onda Cero, el president espanyol tampoc ha aclarit si està disposat a injectar diner públic per salvar Bankia i ha insistit que fer aquest pas és la seva "última intenció", però el Consell de Ministres prendrà "mesures importants" amb l'objectiu "fonamental" que no hi hagi "cap dubte" sobre la solvència de les entitats espanyoles.

Rajoy també ha afirmat que espera no haver d'apujar l'IVA l'any vinent, però ha avisat que "ho farà" si considera "que és bo per als interessos generals d'Espanya", perquè farà "qualsevol cosa que sigui necessària per treure Espanya" de la crisi. El cap de l'executiu ha insistit que el seu "plantejament polític i forma de pensar" és la d'abaixar impostos, "però en una situació com aquesta no puc fer el que m'agradaria".

"Si alguna comunitat ha de ser intervinguda, ho serà"

El president del govern espanyol també s'ha referit als comptes de les administracions públiques i ha defensat que cal que redueixin el dèficit. En aquest sentit, Rajoy ha avisat que "si alguna comunitat autònoma necessita ser intervinguda, serà intervinguda", tot i que confia que "cap autonomia estigui a prop" d'aquesta situació. El cap de l'executiu ha dit que en els darrers anys les pimes, les empreses i les famílies han portat a terme ajustaments i "ara qui ha de fer l'esforç és l'administració".

Rajoy ha recordat les mesures adoptades pel govern espanyol per ajudar les comunitats a rebaixar el seu dèficit i creu que, "a canvi, les comunitats han de complir, igual que l'executiu i que tothom", ja que no fer-ho "seria un disbarat: ens hi juguem el futur, l'ocupació, la nostra credibilitat com a país i la possibilitat de tirar endavant".

Debatre sobre el pacte fiscal és "parlar del repartiment de la misèria"

En el cas particular de Catalunya, el president espanyol ha reiterat el seu rebuig al pacte fiscal que proposa l'executiu català, ja que creu que debatre sobre aquesta qüestió és "parlar del repartiment de la misèria". Rajoy ha dit que ara "toca parlar de recuperació econòmica" i que "qui no ho entengui així, s'equivoca", ja que si no hi ha activitat econòmica, "podem fer els models de finançament que vulguem, que no no anem enlloc i ens enfonsem tots".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut