París

Rajoy anuncia que l'AVE Barcelona-París entrarà en funcionament l'abril del 2013

El president espanyol, Mariano Rajoy, ho ha anunciat després d'una trobada amb el seu homòleg francès, François Hollande, amb qui ha coincidit que cal avançar en la unió bancària.

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha reunit amb el seu homòleg francès, François Hollande, en la primera trobada entre tots dos presidents a París i que ha servit per donar l'impuls final perquè el tren d'alta velocitat Barcelona-Figueres-Perpinyà comenci a circular a l'abril del 2013.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha mostrat indignat perquè se n'ha assabentat per la premsa i s'ha queixat del "profund menyspreu" que suposa aquesta falta de comunicació.

Rajoy i Hollande també han anunciat a la cimera un altre acord bilateral: el primer, que la línia de molt alta tensió entre Baixàs i Santa Llogaia funcionarà a partir del 2014.

Unió bancària, prioritat comuna


A més, els dos mandataris han reiterat les demandes perquè s'avanci en la unió bancària europea, una unió bancària que, segons els dos dirigents, ha de convertir el Banc Central Europeu en el veritable supervisor de totes les entitats.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Rajoy ha insistit que Espanya treballa per intentar evitar que es compleixin les previsions de l'FMI; unes previsions que ha reconegut que "no són satisfactòries per a ningú". Segons el president espanyol, "havíem pronosticat un creixement negatiu de l'1,7% i és probable que sigui millor".

Rajoy, però, ha reiterat, per aconseguir-ho, la necessitat que es compleixin els acords de la cimera europea del juny passat. Respecte a la possibilitat que Espanya demani el rescat total, el cap de l'executiu espanyol ha tornat a fugir d'estudi i a la pregunta d'un periodista ha dit que la resposta és "la que vostè s'imagina".

Quan només queda una setmana per al Consell Europeu de Brussel·les, el cap de l'executiu espanyol ha intensificat la seva agenda per buscar suports en un moment en què no és fàcil. La cimera de París, a la qual Rajoy ha assistit amb cinc dels seus ministres, se celebra l'endemà que França va ratificar el Tractat d'Estabilitat, que obliga a complir els objectius de dèficit, i en el moment més baix de popularitat del president Hollande, també obligat a aplicar la tisora i fer retallades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut