Madrid

Rajoy alerta que una Catalunya independent "quedaria fora de la UE"

El president espanyol destaca que "la unitat no és contrària a l'autonomia" sinó "una garantia de fortalesa en un món cada vegada més globalitzat i complex". Rajoy s'ha referit a les hipotètiques secessions de Catalunya i Escòcia en una roda de premsa després de la cimera hispanofrancesa.

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha alertat que Catalunya quedarà fora de la UE si s'independitza d'Espanya. Preguntat pel tema, l'endemà que Escòcia va presentar el llibre blanc de la independència, el president espanyol ha afirmat que "desconeix" el contingut d'aquest document però ha demanat que "es presentin amb realisme les conseqüències de la secessió". "Tinc clar que si una regió s'independitza d'un estat membre de la UE, quedaria fora de la UE. I això és bo que ho sàpiguen els ciutadans escocesos i la resta d'europeus", ha afirmat després de la cimera bilateral amb el president francès, François Hollande.

També ha recordat que, per tornar a entrar a la UE, cal que ho aprovin per unanimitat tots els estats membres.

Rajoy ha afegit que, més enllà del que diu "la llei", creu que és important remarcar que "la unitat no és contrària a l'autonomia" sinó "una garantia de fortalesa en un món cada vegada més globalitzat i complex". I ha reiterat que no beneficia ni els ciutadans ni les regions europees "plantejar divisions ni aventures en solitari de futur molt incert".

Hollande, per la seva banda, no s'ha pronunciat. El president francès s'ha limitat a afirmar que "Catalunya és una regió d'Espanya i, per tant, aquest és un tema intern d'Espanya", que és "competència de la seva sobirania en exclusiva" i que ell no tenia res més a dir-hi.

Pocs segons per respondre sobre la interlocutòria de Ruz i la condemna de Fabra

A la mateixa roda de premsa, preguntat per la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que apunta a l'existència d'una comptabilitat B al PP i per la condemna a Carlos Fabra, Rajoy s'ha limitat a contestar que "respecta i acata el que diguin els tribunals de justícia".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut