Madrid

Rajoy admet a Brussel·les que farà retallades si guanya el 26-J

El president espanyol en funcions va enviar una carta a Juncker on es mostra "disposat a adoptar noves mesures", segons "El País"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol en funcions s'ha compromès amb Brussel·les a fer més retallades si guanya les eleccions del 26 de juny. Així ho indica una carta enviada per Mariano Rajoy al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, el 5 de maig i que aquest dilluns publica el diari "El País". La missiva es va enviar uns dies abans que la Comissió decidís ajornar si multa Espanya per incomplir el dèficit de l'any passat. La carta repassa l'esforç fet en aquesta legislatura per complir els objectius i referma el compromís de rebaixar el dèficit per sota del 3% l'any vinent.

 

 

Per això, el president espanyol en funcions considera important que el nou govern mantingui no només aquest compromís, sinó també el de continuar les reformes i es mostra disposat a fer els ajustos que calgui, un cop hi hagi nou executiu.

Sánchez retreu a Rajoy que digui una cosa als espanyols i una altra a Brussel·les

Des de l'oposició, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha acusat Rajoy de "mentir sense pudor" per assegurar a Espanya que "vol abaixar impostos", mentre promet a Brussel·les que pensa "retallar la despesa pública". Sánchez ha garantit que ell "li dirà la veritat als espanyols", en el sentit que no podrà reduir els impostos però que no tocarà l'estat del benestar. El secretari general del PSOE s'ha referit així a la carta de Rajoy a Juncker durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum.

Per cert que, en el mateix acte, Sánchez ha explicat que, si pot governar després del 26-J, concedirà bonificacions a les empreses que contractin aturats de llarga i molt llarga durada. El líder socialista ha anunciat un "pla de xoc" per a la inserció laboral d'aquests desocupats i que passa per posar en marxa les polítiques necessàries perquè, d'una banda, trobin feina i, de l'altra, s'eviti la cronificació d'aquesta desocupació de llarga durada.

A l'esmorzar, Pedro Sánchez s'ha mostrat favorable a incrementar la despesa en Defensa per millorar les capacitats de les Forces Armades en la lluita contra el terrorisme internacional. Ha dit que la proposta que li va fer l'assessor en política exterior del seu partit, l'exministre Josep Borrell, la considera "encertada" i ha recordat que l'OTAN ha demanat als seus estats membres un increment d'aquestes partides i un augment de la contribució a la defensa comuna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut