Madrid

Rajoy: "Actuarem amb proporcionalitat i intel·ligència, tot i que alguns volen el contrari"

"El seu referèndum d'independència no era negociable. No ho ha estat mai", diu Rajoy

RedaccióActualitzat

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat el discurs contra el procés independentista de Catalunya. En referència als plans del govern d'aprovar aquesta setmana les anomenades lleis de desconnexió, Rajoy ha assegurat que és "un nou disbarat".

"Actuarem amb proporcionalitat i intel·ligència, amb tranquil·litat i amb fermesa. Alguns volen el contrari, però no ho farem. Preservarem la unitat d'Espanya."

El cap de l'executiu, en un discurs a la junta directiva nacional del Partit Popular, ha acusat els independentistes catalans de no voler negociar.

"El seu referèndum d'independència no era negociable. No ho ha estat mai."

Ha afirmat que els independentistes "sabien que no autoritzaria" el referèndum, "perquè no volia i perquè no podia", i "també sabien –ha afegit– que, si tiraven endavant, sortirien d'Europa, però, tot i això, ningú és capaç de preguntar-se què estem fent".

Segons Rajoy, tot això "ha servit per dividir la societat catalana", mentre que el govern espanyol, ha afegit, "ha atès les necessitats dels ciutadans", ha evitat "la fallida" de Catalunya, "perquè no generen cap credibilitat als mercats estrangers".

Rajoy, que ha tornat a acusar el govern de la Generalitat d'estar en mans dels "radicals" de la CUP, també ha parlat de terrorisme. Després de les polèmiques que hi ha hagut amb els Mossos, el president espanyol ha volgut deixar clar que "la batalla és contra els terroristes, ells són els culpables", però també ha retret que "alguns van anar a la manifestació per a una cosa que no té res a veure amb la lluita contra el terrorisme".

Sáenz de Santamaría: "El referèndum no es farà perquè és il·legal i és un nyap"

 

Poc abans, des de Madrid, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que, si la Generalitat tingués urnes per a l'1 d'octubre, "ja s'encarregarien les autoritats corresponents d'impedir que es posessin", però evita concretar com s'actuarà, perquè "un govern no anuncia, un govern actua".

"S'actuarà amb proporcionalitat, però amb fermesa, davant del nyap que pretén tirar endavant la Generalitat."

En declaracions a la Cadena SER, la vicepresidenta ha demanat a Puigdemont que "si està disposat a llançar-se pel precipici, no arrossegui ni funcionaris ni ningú que no tingui per què participar en aquesta il·legalitat".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut