Un dels mòduls del col·lisionador de partícules a Suïssa
Un dels mòduls del col·lisionador de partícules a Suïssa

Presenten una radioteràpia prometedora per tractar el càncer que es fa en mil·lisegons

La tecnologia ha estat desenvolupada al CERN de Suïssa: funciona amb electrons de molt alta energia per atacar els tumors més resistents, i amb menys efectes secundaris

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest divendres s'ha presentat a Lausana, a Suïssa, una nova radioteràpia contra el càncer que funciona amb electrons de molt alta energia per atacar els tumors més resistents.

Es basa en una tecnologia anomenada FLASH, que permet fer tractaments de mil·lisegons en comptes dels minuts que duren les radioteràpies convencionals.


Molt prometedora, però de moment només provada en animals

És una tecnologia que gairebé encara no s'ha provat en humans, però en animals ha tingut molts bons resultats, perquè ataca molt bé els tumors i gairebé no té efectes secundaris.

Això hauria de permetre tractaments més intensos per lluitar contra els tumors més grans i profunds, que són molt difícils d'atacar amb les radioteràpies actuals.

El laboratori europeu de física de partícules CERN de Ginebra i l'Hospital Universitari de Lausana han estat desenvolupant-la des de fa 10 anys, i ara volen posar-la en pràctica.


El primer aparell de radioteràpia FLASH amb electrons

També hi participa l'empresa francesa Theryq, que serà l'encarregada de construir el primer aparell que funcionarà amb aquesta tecnologia, per al qual es construirà un búnquer especial a Lausana.

En aquest búnquer, s'hi instal·larà un accelerador lineal compacte que produirà feixos d'electrons de molt alta energia de 100 a 200 MeV, que permetrà tractar de manera molt precisa els tumors.

La previsió és que l'aparell estigui en funcionament d'aquí a 2 anys, i que el 2025 s'hi comencin a fer els primers assajos clínics.


Satisfacció al CERN per aquesta aplicació "en benefici de la societat"

En la presentació, el director d'Acceleradors i Tecnologia del CERN, Mike Lamont, s'ha felicitat que el seu laboratori participi en el desenvolupament de tecnologies com aquesta:

"Al CERN, part de la nostra missió és la transferència de coneixement i treballem activament per trobar aplicacions als nostres avenços en benefici de la societat en general, fora del domini de la física de partícules."

La satisfacció inclou el convenciment que es tracta d'un projecte que pot revolucionar la radioteràpia:

"El CERN, el CHUV i THERYQ han signat un acord per al desenvolupament d'un aparell de radioteràpia FLASH revolucionari."

Al principi, amb aquesta tecnologia només es podien tractar els tumors a menys de tres centímetres de profunditat, però ara, amb els electrons de molt alta energia, ja han aconseguit fer-ho amb els que estan a 20 centímetres.

Aquest projecte forma part dels esforços de la comunitat científica per millorar els tractaments oncològics, amb radioteràpies cada vegada més efectives i amb menys efectes secundaris.

A Catalunya hi haurà dos aparells de protonteràpia el 2026

Aquestes noves radioteràpies fan servir tant electrons com protons per atacar els tumors, i a Catalunya hi ha el projecte d'instal·lar dos aparells que funcionen amb protons, amb una tecnologia que està plenament consolidada.

Aparell de radioteràpia de l'Institut d'Oncologia Avançada de Barcelona (Europa Press)

Carles Gomà, coordinador d'aquest projecte, ha explicat al 324.cat que es preveu que estiguin en servei cap al 2026, i ha afegit que, si es demostra que la tecnologia FLASH és efectiva, també s'hi podrà fer servir.

Segons Gomà, a la Universitat de Stanford, a Califòrnia, hi ha un projecte similar al que s'ha presentat aquest divendres a Suïssa, i dels resultats que tinguin tots dos dependrà el futur d'aquesta tecnologia.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut