Radiohead al Primavera Sound 2016. (Foto: Toni Rosado)

Radiohead comparteix 17 hores de música inèdita perquè un pirata no en tregui profit

Un hacker va robar les gravacions inèdites del disc "Ok Computer" i la banda ha decidit publicar-les abans que el malfactor se n'enriquís

Xevi MiróActualitzat

Radiohead, una de les bandes més importants per entendre la música independent del tombant de segle, ha decidit fer la guitza a un pirata que volia vendre per 150.000 euros unes gravacions que havia aconseguit de manera fraudulenta.

El hacker havia robat 18 gravacions que sumen més de 17 hores de música i les estava oferint a seguidors de la banda a través de diferents plataformes online, segons ha publicat el mateix grup de fans en un comunicat. Encara no se sap com s'ho va fer el pirata per aconseguir el material.
 

El disc online

Els potencials compradors van avisar el grup de Thom Yorke, que per evitar l'enriquiment il·lícit del hacker ha decidit publicar tot el material a la seva pàgina de Bandcamp, on es pot escoltar de manera gratuïta via streaming o es pot comprar en alta qualitat per 20 euros

El material són gravacions de l'època d'"Ok Computer" (1997), un dels discos més apreciats pels seguidors de la banda i que va significar el gir definitiu cap a l'experimentació electrònica. A la pàgina on es fa la descàrrega, Yorke avisa que el material "no és gaire interessant i n'hi ha molt" però "ja que està aquí" el posen a disposició dels seus fans "fins que ens avorrim". Johny Greenwood, el guitarrista,  també avisa que aquestes gravacions "mai es van fer pensant que serien escoltades públicament" i només són interessants de manera "tangencial". Segons ell, aquesta música només estarà disponible al Bandcamp fins al 29 de juny

 

 

Tots els diners recollits aniran a parar a l'ONG ecologista Extinction Rebellion, que ha donat les gràcies citant "Idioteque", un tema del mateix grup pel qual Radiohead ha cedit els drets.

 

 

Els temes publicats són gravacions de prova, temes en directe, versions que van quedar descartades i diferents experiments sonors. Abans de pagar els 20 euros que costen els 18 temes musicals, el grup d'Oxford recomana als usuaris que comprovin que tenen una connexió d'internet de qualitat i prou espai a l'ordinador, ja que tot plegat pesa 1,8 gigues. Una petita part d'aquest material ja havia estat publicat pel grup quan es van celebrar els 10 anys de la publicació del disc, en un recopilatori anomenat "Ok Computer OKNOTOK1997-2017".

Ja fa molts anys que Radiohead aplica una política molt particular amb les noves tecnologies. El 2007, el seu setè disc d'estudi, "In Rainbows", es va publicar primer online sense un preu marcat i era l'usuari qui decidia quant en volia pagar. "A moon shaped pool", disc publicat el 2016, és el novè de la seva carrera i el més recent.

 

El dia que la música es va incendiar

Aquesta notícia arriba el mateix dia que el diari The New York Times ha publicat que un incendi als estudis de la discogràfica Universal a Hollywood el 2008 va destruir les gravacions originals de discos d'artistes que van gravar els seus millors temes des dels anys 40 fins al segle XXI. Segons el diari americà, la companyia es va esforçar a fer públic que en l'incendi "només s'havien cremat" platós i material relacionat amb les seves pel·lícules però ara s'ha descobert que una gran quantitat de gravacions originals d'artistes molt reconeguts també van desaparèixer.  

Entre les cançons que no es recuperaran n'hi ha d'històriques com les que Chuck Berry va gravar per Chess Records, el "Rock around the Clock" de Bill Haley i gravacions de Nirvana i R.E.M. El jazz també ha perdut grans interpretacions de John Coltrane i Billie Holiday. En total són 50.000 gravacions. Aquesta desaparició impossibilita o dificulta en un futur la modificació o remasterització de les cançons a partir del material original.

ARXIVAT A:
MúsicaTecnologiaPirateria
Anar al contingut