Augmenten un 55% els robatoris en habitatges a l'Ebre i baixen a la resta de Catalunya
Imatge d'arxiu dels mossos

Radiografia dels robatoris en vivendes: baixen arreu menys a les Terres de l'Ebre

Durant el mes d'agost hi ha hagut 102 robatoris a domicilis de les Terres de l'Ebre i 43 al juliol; un augment del 55%, mentre que a la resta de Catalunya s'ha viscut una tendència inversa

Les Terres de l'Ebre --Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d'Ebre-- són una excepció en la tendència a la baixa dels robatoris als habitatges a Catalunya durant aquest estiu. És l'únic territori on s'han incrementat respecte a la mitjana dels últims tres anys durant el mateix període.

Aquest juliol i agost, s'hi han registrat 145 robatoris en domicilis i el més significatiu és que, d'aquests 145, 102 van ser durant el mes d'agost, segons dades dels Mossos d'Esquadra. La mitjana era de 93 robatoris; per tant, hi ha hagut un increment del 55%.

En canvi, durant el confinament, a les Terres de l'Ebre hi va haver un descens del 36% (99 vivendes robades) en comparació amb la mitjana dels últims tres anys durant el mateix període del març al juny.

 

Davallada del 41% a tot Catalunya

Excepte a les Terres de l'Ebre, la "nova normalitat" ha arribat acompanyada d'un descens dels robatoris a domicilis a Catalunya (-41%), com també n'hi va haver una davallada durant el confinament (-56%).

Al Pirineu Occidental --que inclou les comarques de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya-- és on menys robatoris hi ha hagut aquests dos mesos d'estiu: han robat a 9 habitatges.

Aquesta xifra representa un 33% menys de robatoris que la mitjana dels tres últims anys durant el mateix període. De fet, aquesta és la zona on tradicionalment hi ha menys delinqüència. Durant l'estat d'alarma hi va haver 13 robatoris.

Ponent registra la davallada més significativa

El descens més significatiu s'ha registrat a la regió policial de Ponent --Noguera, Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell, Urgell, Segarra--, on han baixat un 71%. En dades absolutes hi ha hagut 48 robatoris en domicilis i la mitjana dels tres últims anys estava en 165.

Al pol oposat hi ha Barcelona ciutat, amb 1014 robatoris, que signifiquen un 43% menys. No és nou que Barcelona i l'àrea metropolitana encapçalin aquests rànquings. 951 és el total de robatoris en vivendes que s'han denunciat a la regió policia metropolitana nord --que engloba Barcelonès, excepte Barcelona; el Maresme i els Vallesos--; un 44% menys.

I el segueix la regió metropolitana sud --Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès-- amb un 39% menys, 587 robatoris en total; una xifra que no està lluny del 539 robatoris del Camp de Tarragona --Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Baix Camp i Priorat--. En aquest territori el descens ha estat d'un 30%.

Un 48% és el descens que s'ha registrat a la regió policial de Girona --Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Pla de l'Estany, Gironès, La Selva, Baix Empordà-- on hi ha hagut 396 fets delictius d'aquests; lluny del 767 de mitjana.

I a la Catalunya Central --Solsonès, Berguedà, Anoia, Bages i Osona--, amb 127 robatoris, la baixada és del 52%.

 

Primeres residències: descens del 68%

La xifra global de tot Catalunya és del -41%, amb 3.816 robatoris. Si comparem aquesta dada amb els 3.569 robatoris que hi va haver durant el confinament, veiem que la delinqüència s'està recuperant, tot i que les xifres continuen lluny de la mitjana dels tres últims anys, que en el cas dels mesos d'estiu era de 6.517 robatoris i al període de març a juny era de 8.156.

El descens dels robatoris amb força en domicilis durant el confinament s'explica, segons el cap de l'Àrea Central d'Investigació de Patrimoni dels Mossos d'Esquadra, Jonathan Herrera, per la dificultat de passar desapercebut en una època en què no hi havia gairebé trànsit de vehicles, ni gent pels carrers i, en canvi, molts més controls policials. Entre març i juny era molt més fàcil per als policies detectar conductes sospitoses.

Segons la tipologia d'habitatge, el descens durant el confinament també ha tingut comportaments diferents. La davallada del percentatge de robatoris a les primeres residències ha estat d'un 68%, mentre que a les segones ha estat d'un 34%.

Herrera explica que la majoria de robatoris solen ser entre el matí i la tarda, quan les famílies són a la feina i els nens fent activitats extraescolars. El descens en aquesta franja horària ha estat d'un 68%.

I és que, durant l'estat d'alarma, tant al matí com a la tarda, la majoria de les vivendes estaven habitades, amb els propietaris o els llogaters fent teletreball o sense anar a la feina ni al col·legi, per les prohibicions de la pandèmia.

En canvi, els robatoris de nit només van baixar un 22%. L'explicació és que els delinqüents que van a robar de nit en vivendes solen ser els anomenats "silenciosos", que ja saben que trobaran el domicili ocupat. Per tant, no hi va haver tants canvis, en aquest sentit, durant el confinament. Segons Herrera, el descens es deu més a les dificultats de la fugida i el desplaçament pels controls policials.

Un 52% dels detinguts per robatoris en domicilis a Catalunya viuen aquí, són d'aquí. La resta són els anomenats itinerants o bateries, que van viatjant per Europa per delinquir.

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut