Diputats històrics de la CUP al Parlament
Quim Arrufat, David Fernàndez i Georgina Rieradevall, primers diputats de la CUP, acompanyats per Anna Gabriel (CCMA)

Radiografia dels 10 anys de la CUP al Parlament: encerts i errors d'un "cavall de Troia"

Analitzem com ha canviat la manera de fer política des de la seva entrada i els errors i els encerts que, segons ells, han deixat aquesta dècada

Actualitzat

"Érem com tres astronautes, perduts en la immensitat". Així recorda David Fernàndez el seu primer dia com a diputat del Parlament. Era el 17 de desembre del 2012. Un mes abans, el 25 de novembre, la CUP aconseguia entrar al Parlament de Catalunya amb tres diputats.

Volien ser "el cavall de Troia". En un primer moment, "la gent que s'amoïnava molt, deien que érem uns trinxeraires, que què faríem, era com si fóssim uns okupes, com si estiguéssim en un lloc que no ens tocava", recorda Fernàndez.

Ja fa 10 anys d'aquell primer dia, i una dècada ha deixat moments com la compareixença de l'expresident de Bankia i vicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato --amb Fernàndez ensenyant una espardenya a Rato--; les abraçades del 9N; l'empat sobre la investidura d'Artur Mas a 1.515, o la frase "hem enviat a Mas a la paperera de la història".

Des de la CUP sempre han reivindicat la importància dels seus processos de presa de decisions i l'assemblearisme i critiquen que "sovint" s'han intentat "ridiculitzat i infantilitzar". Per això remarquen la "fortalesa" de la "presa de decisions en col·lectiu".

Tot i això, també lamenten errors com no saber explicar-se en alguns moments puntuals. "No vam ser prou capaços de no saber dir que el govern tenia moltes debilitats, i així ens ho manifestava, que les estructures d'Estat no hi eren ni se les esperava", recorda l'exdiputat Sergi Saladié.

Per l'exdiputat David Fernández, també va ser un error no investir Jordi Turull com a president, "sabent que l'endemà seria enviat a la presó" i que això hauria obligat el Tribunal Suprem "a decidir si enviava a la presó una persona elegida president de la Generalitat".

"La imatge dels quatre diputats de la CUP, sols, a l'hemicicle, per votar Carles Puigdemont, la trobo indiscutible. Jo ja sé que la CUP volia votar Carles Puigdemont a principis del 2018. Era la posició perquè era el president legítim. Però jo hauria votat Turull com a president, ni que fos per cultura antirepressiva. Crec que va ser un error. 

Aquest és el resum d'aquests 10 anys:

ARXIVAT A:
CUPParlament de Catalunya
Anar al contingut