Detall dels papers de Bárcenas que va publicar "El País".
Detall dels papers de Bárcenas que va publicar "El País" sobre la suposada caixa B del PP.
Barcelona

Radiografia de la corrupció a Espanya: prop de 1.700 causes obertes, més de 500 imputats i només 20 empresonats

La dilatació en el temps de les investigacions i els processos judicials fa que molt poques sentències fermes pesin sobre els encausats

RedaccióActualitzat

La corrupció a Espanya s'ha convertit en el pa de cada dia. Prevaricacions, suborns, tràfic d'influències, fraus, malversacions, blanqueig de capitals i un llarg etcètera de delictes han aflorat fent evidents formes d'actuació que no són noves però que, ja sigui per la crisi o per venjances polítiques, ara han vist la llum. Els números parlen: gairebé 1.700 causes obertes, més de 500 imputats i només una vintena complint condemna.

Tant en les més altes instàncies com en el més petit dels ajuntaments es poden trobar casos de corrupció que esquitxen exministres, alcaldes, diputats, regidors o personalitats públiques, com la infanta Cristina o el seu marit, Iñaki Urdangarín. Pocs han acabat complint condemna, sobretot a causa de la dilatació de les investigacions i els processos judicials.

Per exemple, en el "cas Gürtel", només l'extresorer del PP Luis Bárcenas és a presó. La resta d'imputats, més de 150, estan a l'espera que acabi la fase d'instrucció. A la presó hi ha també l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán pel desmantellament de Marsans mentre està pendent de ser jutjat per altres causes.

Les Balears, la comunitat amb més polítics entre reixes

Les Illes Balears és l'autonomia on hi ha més polítics a la presó per corrupció. Hi és la que va ser presidenta del Parlament balear i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, condemnada en ferm a 11,5 anys per diferents casos. Entre altres, també han acabat en una cel·la l'exvicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, o els exconsellers Josep Juan Cardona, Bartomeu Vicens i Francesc Buils.

No és el cas de l'expresident Jaume Matas, condemnat a nou mesos per tràfic d'influències, i per suborn en una altra causa. Ara està pendent que el govern resolgui la seva petició d'indult.

Diversos presos i imputats a Catalunya

A Catalunya, on nous casos han posat en dubte l'oasi català, aquest 2014 ha ingressat a presó l'exinspector en cap d'Hisenda, Josep M. Huguet, condemnat en el "cas Hisenda". També han estat condemnats per malversació els expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat, Antoni Herce i Enric Roig, que van a la presó a dormir. A més, l'Audiència de Barcelona ha ordenat aquesta setmana la immediata entrada a la presó de l'empresari andorrà Fidel Pallerols i de l'excàrrec d'Unió Democràtica Vicenç Gavaldà per finançament irregular.

La llista d'imputats en casos de presumpta corrupció en diferents fases d'investigació també és llarga. Hi ha, entre altres, els diputats Oriol Pujol i Xavier Crespo de CiU, i Daniel Fernández i Cristòfol Gimeno del PSC; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos; l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Caixa Catalunya, Narcís Serra o l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet pels casos "Palau" i "Hotel del Palau".

Un empresonat a Andalusia

En ple escàndol pel presumpte frau a Andalusia amb els fons per a cursos de formació, un altre dels processos amb gran repercussió pública ha estat el dels ERO fraudulents. De 144 imputats, només l'exdirectiu de Vitalia, Eduardo Pascual, continua a la presó. Entre els implicats hi ha els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán i l'exministra i exconsellera andalusa Magdalena Álvarez.

En aquesta comunitat també compleixen condemna l'exalcalde de Marbella Julián Muñoz, condemnat a set anys en el cas en què va ser jutjat al costat de les seves exparelles, Isabel Pantoja i Maite Zaldívar. També és a la presó l'exassessor de Marbella Juan Antonio Roca, principal acusat del "cas Malaia" i també jutjat pels casos "Saqueig" i "Minutes". Per aquest últim, també compleix condemna el lletrat i expresident del Sevilla José M. del Nido.

València, molts imputats i cap empresonat

Un cas particular és el del País Valencià, on hi ha múltiples escàndols oberts però cap polític a la presó. Una desena de diputats del PP, cinc dels quals han dimitit, estan imputats en diferents casos com el "Gürtel" o el "Brugal".

A Galícia tampoc hi ha cap polític a la presó, tot i que diversos hi han passat i ara estan en llibertat sota fiança. És el cas de nombrosos implicats en el "cas Pokémon", que afecta polítics del PSOE i el PP.

A les Canàries, tot i la desena de regidors imputats en diferents casos judicials, només compleix condemna el fundador del Partit Independent de Lanzarote i exalcalde d'aquesta localitat, Dimas Martín, ja en tercer grau per malversació de cabals públics.

Múrcia també compta amb diversos municipis afectats per corrupció, però només l'exalcalde de Totana és a la presó, tot i que actualment té el tercer grau.

Anar al contingut