Totes les companyes van rebre la medalla per part de l'organització
Irlanda

Racisme a l'esport: deixen una nena negra sense medalla i el vídeo fa la volta al món

L'organització de l'esdeveniment ha demanat disculpes públiques un any i mig després

RedaccióActualitzat

Unes imatges que s'han fet virals en els últims dies han obligat l'organització Gymnastics Ireland a demanar disculpes públicament per la polèmica actuació racista durant l'esdeveniment GymStart, el març de l'any passat.

Tal com es pot veure en un vídeo que ja s'ha reproduït milions de vegades a les xarxes, els fets van tenir lloc en el marc de la cerimònia d'entrega de medalles, quan una sèrie de nenes van rebre la seva distinció mentre que una de les companyes, que és negra, es va quedar sense perquè la responsable d'entregar-les va passar de llarg.


La menor en qüestió va afrontar la situació amb una mitja rialla, però visiblement sorpresa pel fet de ser l'única que es quedava sense medalla.

Al cas s'hi ha referit la gimnasta Simone Biles, que ha explicat que quan el vídeo va començar a circular va estar en contacte amb la família i va enviar un vídeo de suport a la nena. "Em va trencar el cor veure-ho, no hi ha lloc per al racisme en cap esport", afegeix la campiona olímpica.


L'enrenou de les últimes hores ha obligat l'organització de l'esdeveniment a moure fitxa, després de mesos de silenci públic.

Finalment, Gymnastics Ireland ha emès un comunicat en què demana "disculpes sense reserves" a la gimnasta i la família "pel malestar causat".

"El que va passar aquell dia no hauria d'haver passat i, per això, ho sentim profundament", asseguren. Segons l'organització, van oferir una disculpa "en persona després de l'incident" i posteriorment van "pensar que la mediació era la millor manera d'avançar".

"Ara sabem que hem de fer més", asseguren, a més d'explicar que han designat un "expert independent" i estan implementant les seves recomanacions perquè no torni a passar.

"Finalment, ens agradaria deixar absolutament clar que Gymnastics Ireland condemna qualsevol forma de racisme", afegeixen.


Queixa de la família

En un primer comunicat, emès divendres, l'organització va confirmar que just després dels fets va rebre un correu electrònic de la família queixant-se dels fets i que van decidir investigar què havia passat.

Segons expliquen, en aquell moment la treballadora que protagonitza el vídeo va admetre que el que havia passat "no era acceptable, però va subratllar que no havia estat intencionat". Segons ella mateixa, va corregir l'error immediatament entregant la medalla a la nena abans que abandonés la pista.

El cas es va elevar a una mediació independent de l'entitat Sport Dispute Solutions Ireland i aquest agost, diuen els responsables de l'esdeveniment, es va "arribar a una resolució acordada per les dues parts".

Gymnastics Ireland ha celebrat que la nena continuï participant en els esdeveniments que organitzen i diuen que esperen que ho segueixi fent en un futur.

ARXIVAT A:
EsportsViral Racisme
Anar al contingut